Hicaz Demiryolu'nu korumak için Osmanlı döneminde Suriye'de iskan edilen ve 4 nesildir Suriye'nin farklı bölgelerinde yaşayan Çerkezler, internet üzerinden irtibata geçirilerek Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi tarafından Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir araya getirildi.
Gruptakiler, daha sonra özel uçakla Türkiye'ye nakledildi.
AA muhabirine konuşan Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi Yönetim Kurulu üyesi Kenan Kaplan, Suriye'den Çerkezlerin tahliyesi için günlerdir hazırlandıklarını belirterek şunları söyledi:
"Suriye'de çatışmaların yoğun olduğu Şam, Halep ve Humus'ta yaşayan 210 Çerkezi, internet üzerinden irtibata geçerek Beyrut'ta toplamayı amaçladık. Bunlardan 164'ü Beyrut'a ulaşmayı başardı. Bir kısmı da Beyrut'a gelmek için 2-3 günlük yolculuk yaptı. Çerkez kardeşlerimizi Beyrut'tan özel bir uçakla Türkiye'ye naklederek Nizip'teki konteyner kente yerleştirdik."
Nizip'teki konteyner kente şimdiye kadar 400 Çerkezi getirdiklerini belirten Kaplan, Türkiye'deki Çerkez ailelerin yanına da 600 kişiyi yerleştirdiklerini ifade etti.
-"Pasaport için bin dolar rüşvet veriliyor"-
Kaplan, Suriye'deki olaylardan ötürü ülkeyi terk etmenin zor olduğunu dile getirerek, "Suriye'den çıkmak çok zor. Pasaport almak için 500 ila bin dolar arası rüşvet veriliyor. Bu yüzden, parayı temin edemeyen Suriyeliler, savaş ortamına rağmen ülkede kalıyor" dedi.
Çerkezlerin Suriye'deki en mağdur gruplardan biri olduğunu kaydeden Kaplan, "Hicaz Demiryolu'nu korumak için Suriye'ye dağınık olarak yerleştirilen Çerkezler, çok zor durumdalar. Suriyeli Çerkezler, yalnız ve sahipsiz. Devletimiz onlara konteyner kentte kalma imkan sağladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığımız görüşmeden sonra desteğin artacağını umuyoruz" diye konuştu.
-"Beyrut'tan Türkiye'ye hareket"-
Öte yandan Türkiye'ye gitmek üzere Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'na getirilen Suriyeli Çerkezlerin, büyük heyecan içinde oldukları gözlendi.
Suriyeli Çerkezler, özel uçağa binene kadar Türkiye'ye gideceklerine inanamadıklarını belirterek, yaşadıkları sevinci ifade etti.
Suriye'deki sağlık imkanlarının yetersizliği nedeniyle tedavi olamayan böbrek hastası Suriyeli Çerkez Ahmed Halebi, Türkiye'ye ulaştığında annesinin veya babasının kendisine böbreğini bağışlayacağını ve tedavi olacağını söyledi.
Gaziantep'e ulaştıktan sonra, özel otobüslerle Nizip'teki konteyner kente götürülen Suriyeli Çerkezleri, konteyner kente daha önce yerleştirilen yakınları karşıladı.
Suriye, Ürdün ve Mısır başta olmak üzere, Ortadoğu'da 150 bin ila 200 bin arası Çerkez bulunduğu ve bunların yaklaşık 2 bininin Rusya'ya gittiği belirtiliyor.
4 bin 800 kişinin yaşadığı Nizip'teki konteyner kentte yaklaşık 500 Çerkez yaşıyor.
Yayıncı: Orhan Güvel
Suriyeli Çerkezler Özel Uçakla Türkiye'ye Getirildi
Eyüp Coşkun - Suriye'deki olaylardan kaçan 164 Suriyeli Çerkez, özel uçakla Türkiye'ye getirildi.