Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kınık, düzenlediği basın toplantısında, ilk tıp bayramının 14 Mart 1919'da, İstanbul'da, İngiliz işgal kuvvetlerine karşı tepki gösteren tıp öğrencileri tarafından kutlandığını söyledi.
Suriye, Irak, Libya, Mısır ve Yemen'de 100 yıl önceki acıların ve kıyımların sürdüğünü belirten Kınık, Suriye'deki iç savaşta yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini, milyonlarcasının şehirlerinden, mahallelerinden, evlerinden ve ailelerinden koparak komşu ülkelere, sınırlardaki güvenli kamplara iltica ettiğini dile getirdi.
Kınık, soğuğa, açlığa, çamura, ayrılık hüznüne rağmen kamplarda dördüncü kışını geçiren milyonlarca Suriyelinin, savaşın biteceği ve evlerine dönecekleri günü beklediklerini dile getirerek, Suriye'nin dört bir yanında yarı yıkık hastanelerde, sahra çadırlarındaki hekimler, hemşireler ve diğer sağlık personelinin ise her an ölümle burun buruna çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.
Savaşın başında ülkedeki 36 bin hekimden 5 bininin ülkelerinde kaldığını, binlercesinin aileleriyle Suriye'yi terk ettiğini, yüzlercesinin de hayatını kaybettiğini belirten Kınık, savaş sırasında hastanelerin yüzde 60'ının hizmet dışı kaldığını, Esed rejiminin elindeki yerlerde bulunan hastanelerin ise hizmetlerini sürdürdüğünü anlattı.
- "Suriyeli bin hekimin bir yıllık maaşı 6 milyon lirayı toplayıp kendilerine vereceğiz"
Kınık, muhaliflerin olduğu bölgelerde hastanelerin yıkıldığını, doktorların maaş alamadıklarını ve gönüllü çalıştıklarını ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:
"Halep'te savaştan önce yaklaşık 5 bin doktor vardı. Şu anda ise 36 doktor var. Maalesef, kalan doktorların çoğu da genç ve tecrübesiz. Yakın tarihin en ağır katliamları geride binlerce yaralı bırakırken bir avuç sağlık personeli adeta insanlık destanı yazıyor. Bugün 14 Mart. Hekimliğin, yeryüzünde kan ve gözyaşı dökülmesine yol açan tüm farklılıkları bir çırpıda insanlık potasında eriten bilgeliğini hatırlama günü. Bugün maaşlarımızı Halep'teki hastanelerde 'Ben de gidersem buradaki hastalara kim bakar' diyen ve orada kalıp maaşsız, gönüllü çalışmaya devam eden Dr. Osmanlar ile paylaşmak için bir araya geldik. Beyaz önlüklerimiz ve stetoskoplarımızla gönlümüzle ruhumuzla maaşımızla onların yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Suriyeli bin hekimin bir yıllık maaşı olan 6 milyon lirayı hızla toplayıp bölgeye götürerek, bizzat çalıştıkları hastanelerde kendilerine teslim etmek istiyoruz. Yapacağımız sembolik bağış, Suriyeli fedakar meslektaşlarımıza maddi destek sağlamak kadar onların kahramanlığını dünyaya duyurmak için de bir fırsat. 14 Mart 1827'de İstanbul Şehzadebaşı'nda ilk tıp fakültesi kurulduğunda Suriyeli kardeşlerimiz ile aynı devletin vatandaşı idik. Bugün onların da bayramı."
Toplantıda, daha sonra Halep Lazkiye Bayırbucak Türkmen bölgesindeki Yamadı Hastanesi'nde gönüllü çalışan doktor Saria Muradi ve İdlip'teki Atarab Hastanesi'nde görev yapan çocuk hastalıkları uzmanı Hasan Qassum ile görüntülü bağlantı kuruldu. Muradi ve Qassum, hastanelerindeki durum hakkında bilgi verdi.
Kınık ve Yeryüzü Doktorları'nda gönüllü olarak hizmet veren hekimler ve sağlık çalışanları da "Suriye'nin O Hekime İhtiyacı Var" kampanyasına, maaşlarını bağışlayarak destek verdi.
Suriyeli Doktorlara Yardım Eli
Yeryüzü Doktorları, 14 Mart Tıp Bayramı'nda, Suriye'deki savaşın dördüncü yılında bölgede zor şartlarda hizmet veren hekimler için "Suriye'nin O Hekime İhtiyacı Var" adıyla başlattıkları kampanyaya maaşlarını bağışladı.