Suriye'nin Dera kentinde özgürlük isteyen iki kadın doktorun tutuklanmasıyla başlayan ve daha sonra binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan iç savaş şiddetini her geçen gün artırıyor.
Beşşar Esed yönetimine karşı başlatılan mücadelenin sembolü olan kadınlar ise sığındıkları Türkiye'de "demokrasi"ye geçişin adımlarını atıyor.
Akçakale ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyeli kadınlar, kurdukları "Kadın Meclisi"nde vatandaşlarının sorunlarını dinliyor. Kısa süre önce oluşturulan ve 147 kadının görev aldığı mecliste, 12 mahallede yaklaşık 30 bin Suriyeli'nin daha iyi koşullarında yaşamlarını sürdürebilmeleri için çalışmalar yapılıyor.
Vatandaşlarının sıkıntılarını giderebilmek için seminer düzenleyen kadınlar, mahallelerde tespit ettikleri sorunları kamp yönetimine iletiyor.
Kadın Meclisi Başkanı Riva Ofan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentteki sorunların çözümü için böyle bir organizasyon kurmaya karar verdiklerini söyledi.
Seçimle oluşturdukları meclise kadınların desteğiyle başkan seçildiğini hatırlatan Ofan, temel ihtiyaçların yanı sıra vatandaşlarının sosyal yönlerinin gelişmesi için faaliyetlerde bulunduklarını dile getirdi.
Her hafta farklı konularda seminer vererek bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını belirten Ofan, şöyle konuştu:
"Sığınmacılarla kamp yönetimi arasında köprü görevini üstlendik. Çadırlardaki sorunları yerinde görerek idareye iletiyoruz, bu şekilde insanların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Çadır kenti yaşanabilir kılmak için uğraşıyoruz. Özellikle erken yaşta evliliğin sıkıntılarını anlatıyoruz, ibadetin önemini belirtiyoruz."
Suriyeli Emeri İsa da kadınları daha aktif hale getirmek için çalıştıklarını söyledi.
Kampın kadın birimi sorumlusu Mehmet Dikeç ise özellikle kadınların sorunlarını idareye aktarmakta zorluk yaşadığını dile getirdi.
Dikeç, mahallelerde örgütlenen kadınların sorunlarını meclise taşıdığını ifade etti.
Suriyeli kadınların öz güvenlerinin artmaya başladığını anlatan Dikeç, "Demokrasiyi burada öğrendiler ve kendilerini sürekli geliştiriyorlar. Ülkelerine döndüklerinde edindikleri tecrübeleri hayata geçireceklerdir. Dolayısıyla kampta yaşadıkları sorunları özgürce dile getirebiliyorlar. Bu ise kendilerine olan güveni pekiştirdi" diye konuştu.
Suriyeli Kadınlar 'Demokrasi'Yi Türkiye'de Öğreniyor
Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli kadınlar, yeni yönetim biçimi olarak benimsedikleri demokrasiyi Türkiye'de öğreniyor.