Suriyeli Muhammed'e Türkiye'de Doku Nakli

Suriye'de yaşanan iç savaş sırasında üzerinden askeri araç geçmesi sonucu felç olan 9 yaşındaki Suriyeli Muhammed Hac Süleyman'a, Hatay'da gerçekleştirilen operasyonla doku nakli yapıldı.

Daha önce 2 kez bağırsak ve 7 kez sırtında oluşan doku kaybı nedeniyle ameliyat geçiren ancak sırtında tekrar doku kaybı gelişen Muhammed, özel bir hastanede yeniden ameliyat edildi. Muhammed'in karnından alınan deri ve kas dokusu bağırsakları arasından geçirilerek sırtına nakledildi.

Plastik, Rekonstrüksiyon ve Estetik Cerrahi Uzmanı Operotör. Dr. Ahmet Duymaz, Muhammed'in geçirdiği felç sonrasında yatak yarası nedeniyle sırtında oluşan doku kaybının önüne geçebilmek amacıyla doku nakli gerçekleştirildiğini belirtti.

Uygulanan tekniğin dünyada plastik cerrahlar tarafından nadir olarak kullanıldığını ifade eden Duymaz, "Hastanın muayenesinde sırt bölgesinde yaklaşık 20x10 santimetrelik doku kaybı olduğu ve daha önce geçirilmiş 7 operasyondan dolayı etraf komşu dokuların kullanılmaz hale geldiğini tespit ettik. Bu nedenle karın dokusundan bir transfer planlandı. Kaldırılan kas ve cilt dokusu karın içerisinden oluşturulan bir tünel yardımıyla sırtına transfer edildi" diye konuştu.

Operasyonun yaklaşık 4 saat sürdüğünü vurgulayan Duymaz, risklere rağmen herhangi bir komplikasyonun tespit edilmediğini kaydetti.

Baba Enes Süleyman da Türkiye'ye Suriye'nin İdlib kentinden geldiklerini, ev eşyası almak için dışarı çıktıklarında çocuğunun üstünden askeri aracın geçtiğini, etraftakilerin yardımıyla Muhammed'i hastaneye kaldırdıklarını söyledi.

Suriye'den Türkiye'ye gelmek için çok zorlandıklarını ifade eden Süleyman, gençlerin yardımıyla sınıra geldiklerini, oradan da Türkiye'ye geçtiklerini anlattı.

Ameliyatla sağlığına kavuşmayı bekleyen Muhammed ise Türkiye'ye ve doktoruna teşekkür etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile