“Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyeli Yabancıların Tekstil Alanında İstihdamı ve Sosyal Entegrasyonu İçin Mesleki Eğitim Merkezi” projesi kapsamında yapılacak çalışmaları içeren protokol, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Gömlekçiler Odası Başkanı Olgun Aktaş, Vali Yardımcısı Cemil Özgür Öneği, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi-Katharina LUMPP, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ve ilgili kurumların yetkilileri arasında imzalandı. İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nde protokolü imzalanan proje, İzmir’de ikamet eden geçici koruma kapsamındaki Suriyeli mülteciler ile Türk vatandaşların mesleki becerilerinin geliştirilmesine ve istihdamına katkı sağlamayı hedefliyor.
36’sı mülteci, 14’ü Türk
36’sı mülteci, 14’ü Türk toplam 50 kişinin proje kapsamında kurulacak Mesleki Eğitim Merkezi’nde "Dikiş Makinesi Operatörü" eğitimi alacağına dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "Aynı zamanda Suriyeli katılımcılara Türkçe kursu verilerek onların topluma daha kolay entegre olabilmeleri sağlanacak" dedi.
İzmir Gömlek, Triko ve Benzerleri Odası tarafından katılımcıların yarısının istihdam edileceğini kaydeden Mutlu, "Bir yıl süreli projenin koordinatörü İzmir Valiliği ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği olacak. Birliğimiz, Gömlekçiler Odası, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile Egedeniz Tekstil, projenin ortaklarını oluşturuyor. Projenin hedef kitlesi, İzmir’de ikamet etmekte olan ve iş gücü piyasasına erişim imkanı olmayan geçici koruma statüsüne sahip Suriyeli mülteciler ile Türk vatandaşlarıdır. İzmir’deki Suriyeli mülteci nüfusu yaklaşık olarak 130 bin civarında. Katılımcılar okuryazar olanlardan seçilecek" diye konuştu.
Proje bütçesi 258 bin dolar
İzmir Gömlek, Triko ve Benzerleri Odası Başkanı Olgun Aktaş ise proje kapsamında kurulacak Mesleki Eğitim Merkezi’nin daha sonra bir işletmeye dönüştürüleceğini dile getirdi. Aktaş, "Odamız, eğitim merkezinin kendi kendine yeten bir işletme olarak devamlılığından ve projenin sürdürülebilirliğinden sorumlu olacak. Toplam 258 bin dolar olan proje bütçesinin 241 bin dolara yakın kısmı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden karşılanacak. Aradaki yaklaşık 18 bin dolarlık fark ise, Odamız tarafından sağlanacak makine, ekipman ve personel katkısı şeklindedir" ifadelerini kullandı. Yüksek maliyetli makine ve teçhizatlar dışında merkezin tüm operasyonel giderleri ile Türkçe dersi verilecek sınıfa ait mobilyalar ve idare ofisi ile görevlendirilen daimi personelin harcamalarını İzmir Gömlek Triko ve Benzerleri Odası karşılayacak.
Suriyeli Mülteciler Tekstil İşçisi Olacak
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), İzmir Gömlek Triko ve Benzerleri Odası, İzmir Valiliği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Suriyeli mültecilerin tekstil alanında istihdam edilmesi için ortak çalışma yapacak.