Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) ve Suriye Eğitim Derneği iş birliğiyle yaklaşık 300 Suriyeli öğrenci, İstanbul'da Gazi Mahallesi'ndeki Hz. Ali Camisi'nde sağlık taramasından geçirildi.
AID kurucu üyesi ve proje yöneticisi İhsan Özyürek, Suriye Eğitim Derneği ile gerçekleştirilen anlaşma kapsamında bu sağlık taramasını yaptıklarını söyledi.
Tarama işlemine Diyarbakır'da başladıklarını ifade eden Özyürek, 'Suriye Eğitim Derneği'nin İstanbul'da 20 okulu var. Anlaşma çerçevesinde muayeneleri hafta sonlarında Türk doktorlarla yapıyoruz. İstanbul'un ardından Bursa ve Hatay'da taramalar yapacağız. Derneğin bu şehirlerde de okulları var. Bugün burada 4'ü doktor ve 6'sı tıp öğrencisi 15 kişilik bir ekip tarama işlemi yapıyor. Daha çok, uyuz, şark çıbanı, üst enfeksiyon konularını önemsiyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz' dedi.
Suriye Eğitim Derneği Eğitim Bölümü Müdürü Nesrin Kawarah ise derneklerini 2013'te kurduklarını, eğitim faaliyetlerine ise 2014'te başladıklarını belirtti.
İl ve ilçe müftülükleriyle koordineli çalıştıklarını söyleyen Kawarah, eğitimleri müftülüklerce kendilerine tahsis edilen camilerde verdiklerini anlattı.
Normal Suriye müfredatını uyguladıklarını ve bunun yanında Türkçe eğitim de verdiklerini aktaran Kawarah, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Buradaki amaç, öğrencilerimizin geçiş yaptıklarında Türk okullarına kolayca adapte olabilmesi. Okula gelenler hariç çok sayıda çocuk hala eğitimden mahrum çünkü çok fazla çocuk var. Buraya tam okul denemez aslında, kurs desek daha uygun. Buradaki eğitim, okula geçişte yeterli altyapıyı sağlamak için veriliyor. Bursa ve Kayseri'de yine böyle bir projemiz var. Öğrencilerimiz, 8-13 yaş arasında değişen bir grup. Bunların çoğu ya savaştan sonra okulu bırakmak zorunda kaldı ya da okula gidemedi. Öğrencileri, burada gerekli Türkçe eğitimi verip 1 yıl sonra resmi Türk okullarına gönderiyoruz. Bu eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığınca tanınıyor, resmi yönü mevcut. Biz, çocukların sağlığı ve gerekli teşhisleri koyabilmek için AID ile ortaklaşa çalışıyoruz. Doktorlar muayene ediyor, biz de ilaçları temin ediyoruz. Biz, sadece çocukların eğitimi değil, sağlığıyla da ilgileniyoruz.'
İstanbul'da 3 yıldır yaşayan 50 yaşındaki Amudeli Fadile Sıfuk, kendilerine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ettiğini belirterek, 'Bir çocuğum terzinin, diğeri de elektrikçinin yanında çalışıyor ama az para alıyorlar.Eşim, hasta olduğundan çalışamıyor. Zar zor geçiniyoruz. Benim kızım burada eğitim görüyor. Kulakları ağrıdığı için taramaya getirdim. Bu imkanı sağlayanlara teşekkürler' diye konuştu.
Hz. Ali Camisi'nde Suriye Eğitim Derneği'ne tahsis edilen yerde 3 çocuğunun eğitim gördüğünü söyleyen 32 yaşındaki Afrinli Ayşe Kasım da 2,5 yıldır İstanbul'da yaşadıklarını dile getirerek, '3 çocuğum var. Eşim çalışıyor. Afrin'de babamların yanına yerleşmiştik ama koşullar orada yaşamamıza el vermedi. Sonra buraya geldik. 3 çocuğumu da muayeneye getirdim' dedi.
Halepli 32 yaşındaki Hatice Muho ise '4 yıldır buradayım. Halep'ten geldim. DAEŞ ve Esed'in saldırılarından kaçtık. Eşim ve 4 çocuğumla buraya geldik. Eşim çalışıyor. 2 çocuğum burada eğitim görüyor. Bugün de onları sağlık taramasına getirdim' diye konuştu.
Suriyeli Öğrenciler Sağlık Taramasından Geçirildi
AID ve Suriye Eğitim Derneği iş birliğiyle İstanbul'da yaklaşık 300 Suriyeli öğrenci, sağlık taramasından geçirildi.