BEHÇET ALKAN/BİLAL ALTIOK - Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca yürütülen proje kapsamında, ülkede eğitim gören Suriyeli üniversite öğrencileri, farklı bölgeleri gezerek hem Türkçeyi hem Türk kültürünü daha yakından tanıyor.
Başkanlık tarafından, Suriyeli öğrencilerin dil konusunda gelişim sağlamaları ve Türk kültürünü yakından tanımaları amacıyla 'İleri Düzey Türkçe Eğitim Projesi' uygulanıyor.
Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyeli gençlere yönelik proje 5 yılı aşkın süredir devam ediyor. Bugüne kadar yüzlerce öğrencinin faydalandığı program, AB desteğiyle yürütülüyor. Öğrenciler, proje kapsamında Türkiye'deki çeşitli tarihi ve kültürel alanları geziyor.
İlk üç sene Suriyeli sığınmacıların kaldığı kamplarda sürdürülen proje, son iki yılda yapılan şehir turlarıyla öğrencilerin Türk kültürünü tanımasını ve halkla kaynaşmasını sağlıyor.
- Kapadokya'yı gezdiler
Program, bu yıl Kapadokya ve Bursa ziyaretleriyle sürüyor.
Bu kapsamda, çeşitli üniversitelerde eğitim gören Suriyeli öğrencilerden oluşan grup, Kapadokya bölgesindeki tarihi ve turistik mekanları ziyaret etti.
Uçhisar Kalesi'nde bölgenin doğal güzelliğini seyreden öğrenciler, el sanatlarıyla ünlü Avanos ilçesinde tezgah başına geçip çanak yapımını denedi.
Proje koordinatörü Mehmet Nedim Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyelilerin eğitim hayatına katılması amacıyla, geçici sığınma talebinde bulunan öğrencilere proje kapsamında Türkçe eğitimi verildiğini söyledi.
Öğrencilerin dil konusunda pratik yapmaları için her yıl çeşitli illere yönelik gezi programı düzenlendiğini kaydeden Aslan, programın bu yılki etabına bin 600 öğrencinin katıldığını anlattı.
Etkinlikler ve gezilerle katılımcılara Türk kültürünü yakından tanıma imkanı sağlandığını belirten Aslan, 'Eğitim hakkı kutsaldır. Dolayısıyla eğitimi gerçekleştirmek ve yükseköğretime hazırlamak için Suriyeli öğrencilere Türkçe eğitim veriyoruz. Türkçe eğitimlerimizin bir kısmı AFAD kamplarımızda bir kısmı da üniversitelerle birlikte TÖMER merkezlerinde veriliyor.' dedi.
AB destekli projenin gelecek yıl da süreceğini ifade eden Aslan, 'Eğitim alan Suriyeli öğrenciler artık Türkçe espriler üretiyor. Türk kültür hayatına yönelik tecrübe kazanıyorlar, bunu çok yakından görüyoruz. Dolayısıyla bir şekilde hem topluma entegre etmek hem de eğitim hayatlarının ardından topluma yararlı birey olmalarını sağlamak amacıyla bu tür eğitimleri gerçekleştiriyoruz.' diye konuştu.
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Ortadoğu Uzmanı Üzeyir Göksun ise Suriyeli öğrencilerin, toplumda oluşan algının aksine, üniversitelere zorlu bir eğitim süreci ve sınavların ardından yeterli bulunmaları halinde kabul edildiğini söyledi.
Lise mezunu Suriyelilerin, Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen denklik sınavlarına girdiğini anlatan Göksun, bu kişilerin, başarılı olmaları halinde Yükseköğretim Kurulunca yapılan Yabancı Öğrenciler Sınavı'nda ter döktüklerini dile getirdi.
- Öğrenciler proje etkinliklerinden memnun
Projeye katılan öğrencilerden Muhammed el-Gazali, girdiği sınavda başarı sağlayarak Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü'ne bu yıl kayıt yaptırdığını kaydetti.
Türkçe eğitiminin iki hafta sonra biteceğini, ardından okuluna devam edeceğini belirten Gazali, 'Okulumu bitirdikten sonra Suriye'ye döneceğim. Savaşta yıkılan binaları yeniden yapacağım. Burada hepimiz Suriyeliyiz ama aramızda Türkçe konuşuyoruz, bu programa katılmaktan memnunum.' dedi.
Öğrenci Muhammed Şevval de proje kapsamındaki eğitimlere katılarak Türkçe bilgisini güçlendirdiğini, bunun kendisine çok faydalı olacağına inandığını söyledi.
Suriyeli Öğrenciler Türk Kültürünü Yaşayarak Öğreniyor
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca yürütülen proje, ülkede üniversite eğitimi alan Suriyeli öğrencilerin Türkçeyi ileri düzeyde öğrenmelerine ve Türk kültürünü yakından tanımalarına olanak sağlıyor Mimarlık fakültesi öğrencisi Gazali: 'Okulumu bitirdikten sonra Suriye'ye döneceğim. Savaşta yıkılan binaları yeniden yapacağım. Burada hepimiz Suriyeliyiz ama aramızda Türkçe konuşuyoruz'