Kepez ilçesi Güneş Mahallesi'nde, birkaç yer minderi dışında eşya bulunmayan gecekonduda yaşayan Nebil Hasno, AA muhabirine, Suriye'nin İdlip kentinde sıvacı olarak çalışırken iç savaştan kaçarak eşi Nebil ve 8 çocuğuyla Hatay'a geldiklerini söyledi.
Hatay'daki çadırkentte bir süre kaldıklarını ifade eden Hasno, 10 yaşındaki kızı Ranye Hasno'nun talasemi hastası olması nedeniyle tedavi için Antalya'ya geldiklerini anlattı.
Antalya Toptancı Hali'nde yevmiye ile çalıştığını dile getiren Hasno, kızını da hastanede tedavi ettirdiğini, her ay kan takviyesi yapıldığını vurguladı.
Hayatının düzene girmeye başladığı sırada Suriyelilerin Antalya'da ikamet etmesine izin verilmemesi nedeniyle hastanelerden yeterli şekilde yararlanamadıklarını öne süren Hasno, şöyle konuştu:
"Başka kente gidecek maddi durumumuz yok. Burada düzenimizi kurduk. Başka kente gidersem orada ne iş yaparım, nerede kalırım bilmiyorum. Kendimiz için değil, kızım için yardım istiyorum. Kızıma her ay kan takviyesi yapılması gerekiyor. Yetkililerden yardım bekliyorum. Bizim gibi kişiler için özel izin verilebilir."
- Savaşta yaralanan gence annesi bakıyor
Aynı mahalledeki bir başka gecekonduda yaşayan 22 yaşındaki Müheddin Hosin'in annesi Funda Hosin ise oğlunun Özgür Suriye Ordusu'nda Esed rejim güçlerine karşı savaşırken yaralandığını, yaşama tekerlekli sandalye ile tutunduğunu kaydetti.
Çevresindeki vatandaşların yardımıyla kirasını ödediğini, evine yiyecek alabildiğine işaret eden Hosin, eşinin Suriye'de cezaevinde bulunduğunu, diğer çocuklarının ise Lübnan'a kaçtığını söyledi.
Hosin, "Savaş ile hayatımız tamamen değişti. Türkiye'ye sığındık. Oğlumun tedavisi için Antalya'ya geldim. Burada birkaç hastaneye götürdüm ancak tedavisinin ancak yurt dışında yapılabileceği belirtildi. Kentte Suriyelilerin kalmasına izin verilmemesinin ardından hastaneye götüremedim. Yetkililerden oğlumun ayağa kalkabilmesi için yardım bekliyorum" diye konuştu.
- Vali Yardımcısı Kurdoğlu
Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu ise Antalya'daki Suriyelilerin diğer kentlere yönlendirilmesi konusunda gerekli yardımlarda bulunduklarını söyledi.
Antalya'da Suriyelilerin uzun süreli kalmaları konusunda Bakanlığın çekinceleri bulunduğuna dikkati çeken Kurdoğlu, "Çok mağdur durumda olanlara yardımcı oluyoruz. Acil sağlık hizmetleri de veriliyor. Bu aile hastaneye gidip tedavi olabilir ancak uzun süreli kentte kalmaları konusunda çekinceler var" dedi.
Suriyeli Ranye, Antalya'da İyileşmek İçin 'Süre' İstiyor
Ülkesindeki iç savaştan kaçarak ailesiyle Antalya'ya gelen Nebil Hasno, 10 yaşındaki talasemi hastası kızı Ranye Hasno'nun daha iyi tedavi edilebilmesi için kentte uzun süreli kalmalarına izin verilmesini bekliyor.