Suriyelı Sığınmacı Generallerin Kaçırılması Girişimi

Suriye’deki olaylardan kaçarak Türkiye’ye sığınan generalleri kaçırmak isterken yakalanıp tutuklanan, Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden Sbahı Hamdo ile birlikte 2 kişi, 20'şer yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı.

Hür Suriye Ordusu kurucularından Albay Hüseyin Harmuş'un kardeşi İbrahim Harmuş'un da aralarında bulunduğu bazı generallerin kaçırılacağı istihbaratını alan MİT, Hatay emniyetini uyardı. 16 Ekim 2011'de Esad'ın talimatıyla casusluk ve generallerin kaçırılması için Türkiye'ye gönderildiği iddia edilen El Muhaberat görevlisi de olan Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden ‘doktor’ lakaplı Suriyeli Sbahi Hamdo (39), 16 Ekim 2011'de kaçırılacakların listesini Türkiye'de irtibatlı olduğu inşaat ustası M.A.'ya verirken suçüstü yakaladı.

Hamdo'nun özellikle Suriyeli askerlerin kaldığı Apaydın Çadırkenti'ndeki Suriyeliler hakkında bilgi topladığı belirlendi. Hamdo'nun ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye ziyaretini provoke etmek üzere hazırlık yaptığı ve işsiz, uyuşturucu bağımlısı kişilere taşla saldırmaları için para vermeyi planladığı saptandı. Suriyeli profesör Hamdo'nun üzerinde yapılan aramada ise; çadırkentte kalan ve aralarında Suriye ordusuna mensup rütbeli askerlerin isimlerinin de yer aldığı kağıt ile cep telefonunun hafıza kartında çadırkent ile bazı yerlerin ve bir köprünün yakın plan ayaklarının görüntüleri bulundu. Cep telefonunda, ‘hasım ülkelerin eline geçmesi halinde ülke güvenliği için tehdit oluşturacak ve eylem planlamalarında kullanılabilecek türden video kayıtları’ ele geçirildiği hatırlatıldı.

Suriyeli profesörün, daha önce 100 bin dolar karşılığında Hatay'ın Altınözü ilçesindeki çadır kentte bulunan Hür Suriye Ordusu'nun kurucusu Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ile binbaşı Mustafa Kassum'un kaçırılıp Suriye istihbaratına teslim edilmesi olayını da organize ettiği öne sürüldü. Bu olayla ilgili halen savcılıkça soruşturma sürdürülürken kaçırma olayına adı karışan eski bir MİT mensubu ile birlikte 4 kişi tutuklu bulunuyor.

Yakalandıktan 2 gün sonra Hamdo tutuklanırken, Hamdo'ya yardımcı olan M.A. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Cumhuriyet Savcısı yaptığı soruşturma sonunda, haklarında; ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' suçundan 20'şer yıl hapis cezası istemiyle açılan dava görülmeye başlandı. Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Suriyeli Profesör Hamdo ile tutuksuz sanık M.A.'nın suçlamaları kabul etmediği belirtildi. Casuslukla suçlanan Prof. Hamdo'nun tutukluluğunun devamına karar verilirken duruşma eksik belgelerin tamamlanması için ertelendi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile