Hastanenin açılışında konuşan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Suriye'de 2011 yılı mart ayından bugüne kadar yaşanan çatışmalarda 100 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini, on binlerce insanın yaralandığını belirtti.
Suriye'deki iç savaştan dolayı milyonlarca Suriyelinin evinden, yurdundan ve köyünden ayrılmak zorunda kaldığını dile getiren Tapsız, şöyle konuştu:
"Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı birçok Suriyeli başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındılar. Bizler Suriye'de yaşanan kaosun ortaya çıkardığı bu insanlık dramına karşı belki de en büyük insani yardımı yapan devlet ve ülke olarak dünyada neredeyse tek başımıza kaldık. Ağır silahlarla neredeyse her nesnenin vurulduğu bir ortamda insani ve vicdani bakış açısını her şeyin önüne koyuyoruz. Bugüne kadar kendi halkıyla savaşan ve kendi halkıyla mücadele eden hiçbir güç başarılı olamamıştır. Şiddet yoluyla halklarını yola getirmeye çalışan baskıcı rejimlerin sonuna baktığımızda hepsinin tarihe karıştığını görüyoruz. Bizler bugüne kadar akan kanın ve gözyaşının durmasını temenni ediyoruz."
Suriye'deki yaşanan katliamın, zulmün bir an önce sona ermesini isteyen Tapsız, her gün milyonlarca insan göç ederken, her gün Suriye halkı ölürken ve her gün Suriye'de insani yardımdan yoksun, temel ihtiyaç maddelerinden yoksun insanlar yardım beklerken eli kolu bağlı beklemenin bu yaşanan zulme ortak olmak anlamına geldiğini söyledi.
Tapsız, Suriye'de akan kanın ve gözyaşının dinmesi için ellerinden gelen her türlü gayreti ortaya koyduklarını sözlerine ekledi.
Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut ise zor günler geçiren Suriyelilere yardım etmenin insanlık görevi olduğunu belirtti.
Belediye olarak Suriyeliler için 5 ayrı tesisin yerini temin ettiklerini ifade eden Bulut, "Belki yıllar sonra Kilis halkının, Türk insanının yaptıkları bu fedakarlık yad edilecektir. Suriyeli kardeşlerimizin ülkesindeki savaşın bir an önce sona ermesini istiyoruz. Ülkelerinde barış içerisinde yaşamalarını istiyoruz. Kardeşlerimizin her türlü ihtiyaçlarını imkanlar ölçüsünde karşılamaya devam edeceğiz. Başımızın üzerinde yerleri vardır" dedi.
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Başkan Vekili Muzaffer Baca da vakfın hem Türkiye'de hem Kuzey Suriye'de hem de Suriye'nin Şam kentinde tek Türk vakfı olduğunu söyledi.
Suriye'deki iç savaşın iki tarafında olduklarını belirten Baca, "Biz bu savaştan eziyet gören, canlarını kaybeden yakınları kaybolan bütün insanların dertlerine çare aramaya çalışan tek kuruluşuz. Burada bizim çalışmalarımıza çok sayıda uluslararası kuruluş da destek olmaktadır. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı sadece sağlıkla ilgilenmiyor. Aynı anda Kuzey Suriye'de binlerce aileye gıda ve hijyen paketleri sağlıyoruz. Oradaki hastanelerin ilaç sıkıntısını gidermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Suriye Proje Koordinatörü Oliver Hochedez ise Malteser International olarak Türk hükümetine sağladıkları destekten dolayı teşekkür etti.
Yapılan konuşmaların ve pasta kesiminin ardından Kilis Geçici Saha Hastanesi'nin açılışı Vali Süleyman Tapsız ve protokol üyeleri tarafından yapıldı. Vali Tapsız ve beraberindekiler saha hastanesinde incelemelerde bulunduktan sonra doktorlarla sohbet etti.
Suriyeli sığınmacıların yararlancağı yarı prefabrik hastane 12 ay süreyle faaliyet gösterecek. 28 yataklı hastanede ihtiyaca göre kapasite 32 yatağa kadar çıkartılabilecek. Saha hastanesinde ve sığınmacı kampında bulunan sağlık ocağında başhekim, 6 doktor, 14 hemşire, 2 eczacı ve 4 ambulans hizmet verecek. Hastane ayrıca ilk müdahale ve genel sağlık hizmetleri için de kullanılacak.
Suriyeli Sığınmacılar İçin Geçici Saha Hastanesi
KİLİS - Almanya'nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Malteser İnternational'ın katkılarıyla Uluslararası Mavi Hilal Vakfı'nca Suriyeli sığınmacılar için yaptırılan Kilis Geçici Saha Hastanesi törenle hizmete açıldı.