Suriyeli Türkiye Türk'ün Halı Dokuma Başarısı

YETER ERDİNE - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'daki konteyner kente yerleştirilen Suriyeli kadınlar, açılan kursta hem Akçadağ yöresine özgü çengel motifiyle halı dokuyor hem de boş vakitlerini değerlendiriyor.

Merkeze bağlı Fatih köyünde "Beydağı Konaklama Tesisi" adıyla kurulan konteyner kentte kalan Suriyeli kadınlar için Malatya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce bir süre önce açılan halı kursuna 40 sığınmacı katılıyor.

Bir kadın usta öğreticinin görevlendirildiği kursta Suriyeliler, hem halı dokumayı öğreniyor hem de ülkelerindeki olayların etkisinden bir nebze olsun kurtuluyor. Konteyner kentteki sosyal tesislerde bulunan bir odada verilen kursta Malatya Akçadağ yöresine özgü çengel motifiyle halı dokuyan Suriyeli kadınlara, ilerleyen günlerde diğer motifler de öğretilecek.

Konteyner kentin sosyal faaliyetler ve tesisler sorumlusu Atilla Kölük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa 400 kadının başvurduğunu söyledi.

İlk etapta 40 kişiye eğitim verebildiklerini açıklayan Kölük, şunları kaydetti:

"Suriyeli misafir kardeşlerimize halıcılığı öğretmek, onların el sanatlarını ve becerilerini artırmalarına yardımcı olmak istiyoruz. Müracaat edenlerin tamamını kursa almak istiyoruz. Bu yönde hazırlıklarımız devam ediyor. Genelde halıcılıkta uzman misafirlerimiz var ancak amacımız halıcılığı bilmeyenlere öğretmek. Kursa kabul ederken de bilmeyenleri tercih ediyoruz. Onlara bilgi ve becerilerini artırmak için öncelik tanıyoruz. Böylece kurs vermenin yanında boş oturmalarını da engellemek istiyoruz. Enerjilerini bir şekilde bir yerlere aktarmaları lazım çünkü onların şu andaki psikolojik durumlarını çok iyi biliyoruz. Kurs onları bu sıkıntıdan kurtarmada, daha da ferahlamalarını sağlamada yardımcı oluyor. Onlar da çok memnunlar."

-Türkiye Türk de halı dokuyor

Kursa devam eden kadınlardan Hama'ya bağlı Akrap köyünden Türkiye Türk isimli kadın, iki çocuğu olduğunu ifade ederek, "Eşim ve bir çocuğumla geldik. Bir oğlum var, 18 yaşında, o Cerablus'ta kaldı. Türk yetkililerden onu da buraya getirmelerini istiyorum" dedi.

Halı dokumaya ilgi duyduğunu belirten Türk, "Burada halı kursu açıldığını duyunca sevindim. Biz şu an çok rahatız, sıkıntımız yok. Benim tek sıkıntım çocuklarımdan birinin burada olmaması" ifadesini kullandı.

Köylerinin halısıyla meşhur olduğunu dile getiren Türk, "Köyümüzde üretilen halılar yurt dışına satılıyordu" diye konuştu.

Kurs öğreticisinin kendilerine yeni motifleri öğrettiğini belirten Türk, ona göre halı dokuduklarını, bu işi severek yaptıkları için de başarılı olduklarını söyledi.

Türk'le aynı köyden olan Nizha İbrahim de 4 çocuğu ve eşiyle Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Suriye'deki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığındıklarını dile getiren İbrahim, "Türkiye'den çok memnunuz. Bizi kabul ettikleri için Türk yetkililere çok teşekkür ediyoruz. Halı kursuna devam ediyoruz. Çok memnunuz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Konteyner kentte istedikleri her şeyin bulunduğunu kaydeden İbrahim, "Şu an hiçbir eksiğimiz yok. Suriye'de de halı dokumuştum. Burada da devam ettirmek istiyorum" ifadesini kullandı.

İbrahim, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus kentinde çok sayıda insanın çok zor durumda olduğuna dikkati çekerek, "Sayın Valimizden bir isteğim var. Cerablus'taki milleti de buraya getirsin. Onlar orada çok sıkıntı çekiyor. Çocuklar hastalanmış" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile