Suriyeli’ye mülk satışı yok, İsrailli’ye kısıtlama

Suriyeli’ye mülk satışı yok, İsrailli’ye kısıtlama

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara mülk satışını düzenleyen kanunun Mayıs’ta yürürlüğe girmesinin ardından beklenen genelgenin 3 gün önce çıkması nedeniyle bir basın toplantısı yaptı. Toplantı sonrası VATAN gazetesinin sorularını yanıtlayan Bayraktar kritik bazı bilgiler de verdi

Bayraktar, “Başvurular başlamadı ama yabancı ülke vatandaşlarından talepler iletilmeye başlandı. En çok hangi ülkeden talep var şu anda” sorusuna, “Ortadoğu ülkelerinden çok yoğun bir talep var. Almanya ve İngiltere 'den de hatırı sayılır bir talep var. Yabancı gerçek kişiler ülke genelinde kişi başına 30 hektarı geçmemek şartıyla ülkemizde dilediği kadar mesken, arsa, işyeri edinebilecekler” yanıtını verdi.

Bayraktar, “İsrail 'e satışla ilgili endişeler var” değerlendirmesi üzerine “O konuyu değerlendirdik. İsrail 'i yasaklamadık, yani İsrail 'e satış resmi olarak yapılabiliyor. Ama biliyorsunuz Bakanlar Kurulu 'nun kısıtlama getirme hakkı var. İsrail konusunda bu yetkiyi kullanacağız. Bununla ilgili bazı şeyler düşünüyoruz” dedi. Bayraktar 'ın söz ettiği kısıtlamalar arasında İsrail 'den yapılan mülk edinme taleplerinde, sadece “mesken” olarak taşınmaz alımına izin verilmesi, bunun da 1 adetle sınırlandırılacağı öğrenildi.

183 ülkelik liste

Bakanlar Kurulu 'nun hazırladığı 183 ülkeli listenin Cumhurbaşkanı tarafından da onaylandığı belirtilirken, söz konusu listenin Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara gönderildiği belirtiliyor. Yabancılara mülk satışıyla ilgili mevzuatın her bir unsuru Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanır ya da açıklanırken, sözkonusu listenin açıklanmamasına karar verildi. Yetkililer bu kararı uluslararası diplomatik nedenlere dayandırdılar.

Öte yandan 183 ülkeden oluşan listede Suriye 'nin bulunmadığı öğrenildi. Önce 129, ardından 181 ülkeden oluşan ve en Son 183 ülkeye çıkarılan listede, Suriye yer almadığı için bu ülke vatandaşlarıTürkiye 'de mülk satın alamayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile