Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mardin’in Kızıltepe ilçesine gelen Suriyelilerin yaşadığı dram kitap haline getirildi.
Halk Eğitim Merkezi öğretmeni Mehmet Bedi Demir, Suriyeli sığınmacılara Türkçe okuma yazma kursu verdiği sırada Suriyeli 18 ailenin savaş nedeni ile yaşadığı dramı dinleyerek 'Arap baharında yarım kalan hayatlar' isimli kitapta topladı.
Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2011 yılında ülkelerinde başlayan savaş üzerine Türkiye'ye göç edip Kızıltepe'ye yerleşen Suriyeliler'in, kendi yaşamlarını daha iyi bir hale sokabilmek için Türkçe öğrenme gereksinimi duyduğunu belirtti.
Halk eğitime müracaat edenleri kurslarına dahil ettiklerini dile getiren Demir, şöyle konuştu:
'3 dili bilmem hasebiyle bana getirildi. Süratle dil öğrenmeye başladılar. Tabi bir taraftan onlara dil öğretirken öbür taraftan da hayat hikayelerini dinleme olanağını buldum. Aslında 5 soru sordum onlara işte oradaki hayatınız ne idi, ne oldu, ne zaman ülkeyi terk etme gereği duydunuz? Hangi yollarla geldiniz? Neden Türkiye? Burada umduğunuz ne idi bulduğunuz ne oldu? Şeklinde soru sordum. Arapça yazdılar, Kürtçe anlatılar ve onların anlatımlarıyla yaşadıkları dramı sonuç olarak kitaplaştırmayı düşündüm. Bu kitap Suriyeli kardeşlerimizin yaşadıklarını buradaki psikolojilerini çektikleri acıları kendi insanımıza anlatma amacıyla yazıldı. Ve eminim bu kitabı okuyan Suriyeli kardeşlerimizle ilgili olumsuz bir fikirleri varsa olduğu gibi değişecektir.'
Demir, kitabı okurken okuyucunun Suriye’nin fotoğrafını bir anlamda görme imkanı bulacağını belirtti.
Demir, “Çocuklarını kaçırıp gelenler var. Suriyeli aileler, 'Biz İsrail'le savaşsaydık çekip gelmezdik' diyorlar. Kitapta bu ifade var. Kardeş kardeşi vuruyor ve biz bu savaşın bir parçası olmak istemediğimiz için geldik ilk gelenler son gelenler ölümler yaşamış işte çocuğunu kaybedenler hanımını kaybedenler kardeşini kaybeden çatışmalarda evini kaybeden her birinin ayrı bir dramatik öyküsü var. Zaten bana anlatmakta da zorlandılar. Anlatırken göz yaşlarına hakim olamadılar' diye konuştu.
Kitabın olduğu gibi insani boyutu ile yazıldığını ifade eden Demir, kitabın kar amaçlı olmadığını ve yazımının 2 yıl sürdüğünü kaydetti.
Kızıltepe Halk Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir ise, Suriye’deki kirli savaştan kaçan muhacirlere halk eğitim merkezi olarak ensar olmaya çalıştıklarını söyledi.
Gökdemir, şöyle dedi:
'Merkezimize başvuran kardeşlerimizin hayatta tutunabilmeleri, ülkemize uyum sağlamaları, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için başta Türkçe ve okuma yazma kurslarını açtık. Bu kurslar kapsamında elimizden gelen bütün gayretleri gösterdik ve onları hocamıza verdik kendisi de onlardan aldığı alıntıları yaşadıkları sıkıntıları bire bir dinledi ve onu da kitaplaştırdı. Kitap şu an onların yaşantılarını birebir hayat dramlarını anlatmaktadır.”
Suriye’nin Kamışlı şehrinden savaştan kaçarak Kızıltepe’ye gelen ve kitapta hikayesi yer alan Suriyeli Yasser Hüseyin de, okuma yazma ve Türkçe öğrenmek için kursa geldiğini, kurstaki hocalar sayesinde Türkçeyi çabuk öğrendiğini belirtti.
Hüseyin, 'Bedi hoca ve Halk Eğitim Müdürümüz Mehmet hadi bey babam gibi sayıyorum bize sahip çıktı teşekkür ediyorum. Kitapta kerdi hikayemi okuduk çok etkilendim. Yaşadıklarımın hepsi gerçek. Ben Türkiye’de yaşamak istiyorum' dedi.
Yazımı 2 yıl süren 'Arap baharında yarım kalan hayatlar' isimli kitap toplamda 2 bin adet basıldı.
Suriyeliler'in Yaşadığı Dram Kitaplaştırıldı
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mardin’in Kızıltepe ilçesine gelen Suriyelilerin yaşadığı dram kitap haline getirildi.