Suriyelilerin 'Umut Kapısı' Oldu

Akçakale Gümrük Kapısı, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için adeta "umut kapısı" oldu.

Yaklaşık 3 yıldır devam eden olaylar nedeniyle yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, o tarihten bu yana kapılarını açan komşu ülkelere sığınıyor. Rejim güçlerinin özellikle hava saldırısının yoğunlaşması ve olumsuz hava koşulları nedeniyle zor günler geçiren sivil halk, gümrük kapılarını kullanarak Türkiye'ye giriş yapıyor.
Savaşın başladığı ilk günden itibaren yaya ve araç girişinin yapıldığı Akçakale Gümrük Kapısı, Suriyelilerin en çok kullandığı kapılardan biri haline geldi. Yoğunluk veya sınır ötesindeki gerginlik nedeniyle zaman geçici kapatılan gümrük kapısı, Suriyeliler için özgürlüğün ve hayata tutunmanın sembolü haline geldi.
- Bir yılda 133 bin kişi giriş yaptı
Dönem dönem sınır ötesinde yaşanan gerginlik nedeniyle aralıklarla giriş ve çıkışlara kapatılan sınır kapısından Türkiye'ye 2013'de 133 bin Suriyeli giriş yaptı. Aynı dönemde ise 117 bin kiş Suriye'ye geçti.
Son dönemde sınırdaki yasa dışı geçişlerin engellenmesi amacıyla alınan güvenlik tedbirleri Suriyelileri sınır kapılarına yöneltti. Pasaportlarıyla gümrük kapısına gelen Suriyeliler, kapıdaki işlemlerinin ardından Türkiye'ye alınıyor. Sağlık kontrollerinden de geçirilen misafirlerin büyük bölümü sınıra yakın illerde oluşturulan kamplara sevk ediliyor.
Öte yandan Suriye'ye gönderilen yardım ve ihracat malzemelerini taşıyan tır ve kamyonlar getirdiği malzemeleri gümrük sahasında bekleyen Suriyeli araçlara naklediliyor.
Bu dönemde yardım ve ihracat amaçlı gümrük sahasına giriş yapan tır ve kamyon sayısının ise 16 bin 546 olduğu belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile