Sürü Yönetimi Eğitimleri Başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından küçükbaş hayvanların sevk ve idaresine yönelik düzenlenen ‘Sürü Yönetimi Elemanı Benim’ projesi kapsamındaki sürü yönetimi elemanı eğitimlerine Bingöl’de başlandı.

Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile İŞKUR İl Müdürlüğü arasında üçlü protokol imzalanarak; 25 er kişilik kursiyerlerden oluşan, toplamda 120 saat 15 iş günü sürecek olan eğitimler 9 Kasım’da başlayıp, 28 Kasım’da son bulacak. Konuyla ilgili Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından eğitime katılacak kursiyerlere; her yıl belirlenen miktarda her bir fiili kurs günü için kursiyer zaruri ödemesi yapılmakta ve eğitimlere katılan kursiyerler için sigorta prim giderleri karşılanmaktadır. Projenin hedef grubu, halen sürü yönetimi elemanlığı yapan veya sürü yönetim faaliyetlerini gerçekleştirecek eleman olmaya aday, sosyal güvence kapsamına alınma niteliklerine sahip, okuma ve yazma bilen veya en az ilkokul mezunu olan bedenen sağlıklı ve eğitim konularına ilgi ve ihtiyaç duyan kişilerdir. Kurslarda eğitici olarak görevlendirilen öğreticiler tarafından; sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilere koyun-keçi ağılı kurabilme, koyun-keçi ırklarını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, kırkım ve sağım yapabilme yeteneği kazandırılması gibi konularda teorik ve pratik eğitim verilmektedir. Proje sayesinde, sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilerin aldığı eğitimlerin karşılığında geçerliliği olan sertifika verilecek olup, çeşitli program ve projelerden yararlanmada öncelikli olması ve hayvancılık desteklemelerinde bu eğitimi alan kişileri istihdam eden işletmelere destekleme yapılması planlanmaktadır. Kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığı daha cazibeli bir meslek haline gelecek ve eski adıyla çobanlık yeni bir statü kazanacaktır. Netice olarak ilimizde geçen yıldan itibaren uygulamaya başlanan bu eğitim programlarının, ilimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesine de olumlu katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir” denildi.

192 kişinin 2015 yılı sonu itibariyle sertifika alıp çobanlık eğitimini tamamlamış olacakları kaydedilen açıklamada, “2014 yılında sürü yönetimi elemanı eğitimi alan 72 çoban adayı ile 2015 yılı ilkbahar döneminde eğitimini tamamlayıp sertifika alan 95 kişi ve merkez ilçede 2015 yılı sonbahar döneminde eğitime devam eden 25 kişi ile beraber toplamda 192 kişi 2015 yılı sonu itibarı ile sertifika alıp çobanlık eğitimini tamamlamış olacaklardır” denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile