Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı'nda yer alan Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde sulama sezonun açılmasıyla ovaya su verilmeye başlandı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında tamamlanan dünyanın en uzun 5'inci tüneli Suruç Ovası Pompaj Sulaması Tüneli'nin açılışını 9 Mart 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığını anımsattı.
Suruç Tüneli'nin su kaynağının Atatürk Baraj Gölü olduğunu belirten Diniz, tünelin kış dönemindeki bakım onarım çalışmalarının da tamamlanmasıyla Taşbasan depolamasına aktarılan suyun, sulama sezonunun açılmasıyla ovaya ilk kez su verilmeye başlandığını ifade etti.
Projenin GAP Eylem Planı'nda yer alan önemli sulama projelerinden biri olduğuna dikkati çeken Diniz, şu değerlendirmede bulundu:
'Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi ile Atatürk Baraj Gölü'nden alınacak saniyede 90 metreküp su, 60 metre terfi edilerek, Suruç ilçe merkezi ve 105 yerleşim yerine ait GAP Eylem Planı kapsamında yer alan toplam 560 bin dekar tarım arazisinin basınçlı borulu sulama şebekesi ile yağmurlama ve damlama sistemiyle sulanması sağlanmaktadır. Suruç Ovası Sulama Projesi, ekonomisi tarıma dayalı bölge için son derece önemli, bölgenin hasretle beklediği bir projedir. Tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'yle sosyal ve kültürel gelişmenin yanı sıra yıllık yaklaşık 315 milyon lira gelir artışı sağlanacak, yaklaşık 190 bin kişiye istihdam imkanı doğacak ve bu sayede Suruç orta ve uzun vadede göç veren bir ilçe konumundan çıkacaktır.'
- Birim alandan elde edilen verim yaklaşık iki kat artacak
Sulu tarıma geçilmesiyle birim alandan elde edilen verimin iki kat artacağına vurgu yapan Diniz, ilçede buğday verimi dekar başına ortalama 300 kilogram iken, aynı dönemde sulamaya açılan Harran Ovası'nda dekar başına 600 kilogram ürün alındığını ifade etti. Diniz, 'Suruç Ovası'nda sulama ile dekar başına buğdaydan elde edilen verim iki katına çıkacaktır.' dedi.
Diniz, tamamlanan projeyle ovadan artık yılda iki defa ürün alınabileceğine işaret ederek, yılda bir ürün alınamayan ovada sulama ile yılda iki ürün yetiştirilmeye başlandığını ve yüzde 27 oranında ikinci ürün olarak mısır tarımı yapıldığını, çiftçilerin sulamadan önceki döneme göre net iki kat gelir elde ettiklerini aktardı.
Suruç Ovası Pompaj Sulaması tamamlandığında aynı ürün çeşitliliğinin ve gelirin elde edilmesi son derece doğal olduğunu anlatan Diniz, 'Ürün çeşitliliğinin artması, bu ürünleri işleyecek fabrikaların da artmasına sebep olacaktır. Sulama ile tarımsal üretim artacak ve bu üretim hayvancılık için gerekli olan yem bitkilerinin bölgede yetiştirilmesine olanak sağlayacaktır. Bu da ilçenin hayvancılıkta da söz sahibi olması anlamına gelmektedir' sözlerine yer verdi.
Suruç Ovası'na Su İletilmeye Başlandı
DSİ Genel Müdürü Diniz: 'Suruç Ovası'nda sulama ile dekar başına buğdaydan elde edilen verim iki katına çıkacaktır'.