Süryani Patrik Vekili Sağ, Suriye’De Gösterilerin Arasında Kaldı

Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Korepiskopos Yusuf Sağ, Suriye’de Başer Esad lehine yapılan gösterilerin ortasında kaldı.

Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Korepiskopos Yusuf Sağ, Suriye’de Başer Esad lehine yapılan gösterilerin ortasında kaldı. Suriye’ye özel bir iş için giden Patrik Vekili Yusuf Sağ, Halep’te böylesi bir kalabalığı bu güne kadar görmediğini aktararak, “Bir anda aracımız gösterinin ortasında kaldı. Ruhani bir din adamı olduğumu söylediğimizde bize yardımcı oldular” dedi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’i ziyaret eden Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Korepiskopos Yusuf Sağ, Suriye’den dönüşünde Cilvegözü Gümrük Kapısındaki karşılamadan ötürü Vali Lekesiz’e teşekkür etti.

Sınır kapısında güler yüzle karşılandığını aktaran Patrik Vekili Sağ, “Bir insan kendi memleketinde olduğunu hissedince mutlu oluyor. Aynı şekilde Suriye’de de karşılandık. Ben hem Arapçayı okuyorum hemde Türkçeyi. Suriye’de “Türk Kardeşim” diye yazıyorlar, sesleniyorlar. Suriye’de faydalı görüşmelerimiz oldu” dedi.

Suriye’ye girişte bir süredir Suriye’de meydana gelen çatışmaların varlığı nedeniyle Beşar Esad lehine yapılan gösteriyle karşılaştıklarını da anlatan Sağ “Beşar Esad lehine yapılan gösteri çok kalabalıktı. Bilemiyorum Halep’te bu kadar insan var mıdır, dışarıdan mı gelmişlerdi bilemiyorum. Tesadüfen arabamız orada takıldı. Fakat bize yardımcı oldular. Ruhani bir reis olarak Suriye’de bulunduğumu söyledim. Bizi o kalabalığa rağmen 7 ayrı barikattan geçirip arka yollardan en yakın noktaya ulaştırdılar” dedi.

4 Haziran 2010 tarihinde Hatay’ın İskenderun ilçesinde bıçaklanarak öldürülen Anadolu Katolik Kilisesi Episkoposu Luigi Padovese‘nin yürüttüğü Türkiye Caritas Başkanlığı görevinin Vatikan tarafından kendisine verildiğini de hatırlatan Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Korepiskopos Yusuf Sağ, Caritas’ın Vatikan’ın en büyük yardım kuruluşu olduğunu söyledi. Din ve dil ayırmaksızın yardımlarını sürdürdüklerini söyleyen Sağ, “Deprem döneminde 20 milyon Euro’ya yakın bir yardım yapılmıştı. Bu teşkilatın başkanı olarak Hatay’a gücümü aşmayacak şekilde yardımcı olmak isterim” şeklinde konuştu.

Ziyarette Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Patrik Vekili Sağ’a Hataylı kadınlar tarafından işlenen ve üzerinde dini sembollerin yer aldığı bir plaket hediye ederken Patrik Vekili Sağ da Vali Lekesiz’e Midyat’ta yapılan Telkari vazo hediye etti.

Ziyarette Patrik Vekili Sağ’a Katolik Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Rızkullah Bayece ve Aziz Tokuç eşlik etti.

Hatay’da Antakya merkezde 3 İskenderun’da 37 olmak üzere 40 Süryani aile bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile