Süs Bitkiciliginde Ihracatçi Ülke Konumuna Gelen Türkiye Yeni Pazarlar Pesinde

TMMOB Peyzaj Mimarlari Odasi Genel Baskani Yasin Otuzoglu: 'Üreticiler ve sektör bilesenleri olarak önümüzdeki 5 yilda hedefimiz, bu ihracat rakamlarini en az iki, üç katina çikarmak, yeni ülkelere ulasmak' 'Ülke olarak gerek kalite standartlari konusunda gerekse üretim altyapisi konusunda yeterli bilgi birikimimiz var'.

ÖMER FARUK CEBECI - Son yillarda dis mekan süs bitkiciligi alaninda artan kaliteli üretimle ithalatini azaltarak daha çok ihraç eden ülke konumuna gelen Türkiye, yeni pazarlarla dis satisini 5 yilda en az 2-3 katina çikarmayi hedefliyor.

Sakarya'da 8-11 Eylül'de düzenlenen PSB Anatolia 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatlari ve Ekipmanlari Fuari için kente gelen Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB) Peyzaj Mimarlari Odasi Genel Baskani Yasin Otuzoglu, AA muhabirine, süs bitkileri sektörünün her geçen gün gelistigini söyledi.

Daha önce Türkiye'de süs bitkileri üretiminin, bugün oldugu kadar yaygin ve yüksek standartlarda olmadigini vurgulayan Otuzoglu, "Peyzaj mimarligi meslegi de her geçen gün önemini artirdi. Dolayisiyla sektörün böyle büyümesi ve gelismesi sevindirici. Istiyoruz ki gerek kamuda gerek özel sektörde peyzaj mimari istihdami artsin, ülkemizde yerli süs bitkileri üretimi gelissin." diye konustu.

- "Ihracatta önemli noktaya ulastik"

Son yillarda özellikle üretimin gelismesiyle ithalatin ciddi miktarda azaldigini vurgulayan Otuzoglu, söyle devam etti:

"Özellikle Sakarya bölgesinde üretim konusunda çok güzel gelismeler oldu. Uluslararasi standartta üretim ciddi miktarda artti. Su anda Sakarya'da 12 bin dekar alanin üzerinde üretim sahasi var. Dis mekan yaprakli agaç konusunda Türkiye'nin en güzel ve kaliteli üretimi Sakarya'da, su anda birinci durumda. Yine keza Yalova, Izmir, Antalya ve Adana gibi diger bölgelerimizde de süs bitkileri üretimi gelismekte. Süs bitkileri konusunda daha önceden ithalatçi bir ülke konumundayken, bugün artik ihracatta da önemli noktaya ulastik. Ihracat miktarimiz ithalat miktarimizi geçti. Bu da çok sevindirici gelisme. Bu tip fuarlarin, sektörün gelismesinde önemli rolü olduguna inaniyorum."

Otuzoglu, Türkiye'nin stratejik konum avantajina sahip oldugunu dile getirerek, özellikle dis mekan süs bitkilerinde hem Avrupa ülkelerine hem de Ortadogu ve Türki Cumhuriyetlere ihracatini gelistirme konusunda çok daha ileri noktalara gidecegine inandiklarini kaydetti.

- "5 yilda ihracat rakamlarini en az 2-3 katina çikarmayi hedefliyoruz"

Sektörün geçen yil 80 milyon dolarin üzerinde ihracat gerçeklestirdigine isaret eden Otuzoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Üreticiler ve sektör bilesenleri olarak önümüzdeki 5 yilda hedefimiz, bu ihracat rakamlarini en az iki, üç katina çikarmak, yeni ülkelere ulasmak. Su anda Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi ülkelere zaten ihracat yapiliyor. Bunun yani sira buradan Italya, Ispanya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerine de ciddi ihracat yapmaya basladik. Balkan ülkelerine de birtakim ihracatlar yapiliyor. Ihracat bizim için çok önemli bir hedef.

Hem ülkemizdeki dis mekan süs bitkileri ihtiyaçlarini karsilamak hem de çevre ülkelere ihracat konusunda ciddi artis yapmak istiyoruz. Bu konuda da bütün meslektaslarimiz, firmalar ciddi çaba sarf ediyor. Ülke olarak gerek kalite standartlari gerekse üretim altyapisi konusunda yeterli bilgi birikimimiz var. Inaniyorum ki dogru hedefleme ve stratejik yol haritasiyla bu söyledigim hedeflere ulasmak mümkün."

Otuzoglu, süs bitkileri sektöründe ara teknik eleman ihtiyacinin olduguna da dikkati çekerek, sektörün ihracat hedeflerinin tutturulmasi için özellikle ara eleman yetistirme konusunda üniversitelerin yüksekokullari ve meslek okullariyla is birligi yapilmasinin hayati derecede önemli oldugunu kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile