Süs Bitkileri 2015 Yılında Sadece 46 Bin Dekar Alanda 3 Milyar TL Üretim Oldu

Süs Bitkileri 2015 Yılında Sadece 46 Bin Dekar Alanda 3 Milyar TL Üretim Oldu

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği’nin (SÜSBİR) açıkladığı rakamlara göre, süs bitkileri sektörünün istihdam rakamı buğdayın 370 katı, üretim değeri destekleme olmadığı halde 118 katı oldu.

Süs Bitkileri, Türkiye’nin önemli üretim değerleri arasında yer alan fındık, zeytin ve buğday ile yarışıyor. Avrupa’da 200 yıla dayanan geçmişi ile büyük bir sektör olan ’Süs Bitkileri’ Türkiye’de son yıllarda ciddi bir büyüme kaydediyor. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği’nin (SÜSBİR) yayınladığı ve TÜİK verilerinden alınan rapora göre; 46 bin dekar alanda yaratılan süs bitkileri üretim değeri 3 milyar TL, buna karşılık çok daha büyük bir alanda yapılan fındık üretiminin yarattığı değer 2,5 milyar, zeytinin ise 3,7 milyar TL. Süs bitkileri sektörünün doğrudan sağladığı istihdam 75 bin kişi iken dolaylı olarak yaklaşık 700 bin kişi istihdam ediliyor. Süs bitkileri sektörünün istihdam rakamı buğdayın 370 katı, üretim değeri destekleme olmadığı halde 118 katıdır.

24-27 Kasım tarihleri arasında bu yıl 8’incisi düzenlenecek olan ’Flower Show İstanbul Süs Bitkileri Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı’, Avrasya’nın en büyük bitki ve peyzaj fuarı olan ’Flower Show İstanbul’a başta yerli üreticiler olmak üzere, Hollanda, İtalya, Belçika, Almanya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden küresel üreticiler ve sektör temsilcileri katılacak. Fuar bu yıl yaklaşık 50 farklı ülkeden 15 bin ziyaretçi ağırlamayı hedeflediği kaydedildi.

Süs-Bir (Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği) Başkanı Ahmet Dündar, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve CYF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yüksel bir araya gelerek sektörün daha iyiye gitmesi için yapılabilecekleri konuştu.

Bağdatlıoğlu ve Yüksel, “2016 yılının Ocak-Eylül döneminde Türkiye Süs bitkileri ve mamulleri ihracatı bir önceki yıl aynı döneme kıyasla değer bazında yüzde 9 artış göstererek, toplam 65 milyon 917 bin dolarlık ihracat yapıldı. Canlı bitkilerde en çok ihracat Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Almanya ve Irak gibi ülkelere yapılırken, Kesme çiçeklerde ise en önemli pazarlar; İngiltere, Hollanda ve Romanya olmuştur. Ülkemizin hem fiziksel koşulları hem de iklimi süs bitkileri üreticiliği için çok müsait, organize tarım bölgelerinin oluşturulması, tarımsal teşviklerin kapsamının düzenlenmesi, enerji maliyetlerinde ki yüksekliği gibi belli iyileştirmeler ile sektör daha hızlı büyüyebilir” ifadelerini kullandı.

Süs-Bir Başkanı Ahmet Dündar ise KDV oranının sektörün farklı kollarında değişkenlik göstermesinin faturasız işleme ve kayıt dışılığa sebep olduğunu belirterek. "Bazı tohumlar ve sertifikalı meyve fidanlarında KDV yüzde 1 iken sebze tohumları ve fidelerinde yüzde 8, çiçek tohumları soğanları ve süs bitkilerinde ise 18. Bu oranlar sektörün geneli için tek bir orana dönüştürülmeli bu çok önemli bir gereklilik ve bu konu şu an sektörün en büyük sorunlarından biri" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile