Süs Bitkisi Ve Fide Yetistirme Meraklilari Bu Uyarilara Dikkat Etmeli

Süs Bitkisi Ve Fide Yetistirme Meraklilari Bu Uyarilara Dikkat Etmeli

Eskisehirli fide yetistiricisi Gökhan Yemenioglu, evde süs bitkisi ve hobi olarak fide yetistiren vatandaslarin toprak seçimi ve sulama konusunda çok dikkatli olmasi gerektigini belirterek, "Mutlaka bunlari ögrenmemiz ve bilmemiz gerekiyor” dedi.

Meyve ve sebze fideciligi yapan Gökhan Yemencioglu pandemiyle birlikte evde hobi olarak süs bitkisi ve fide yetistiren vatandaslarin sayisinin arttigini belirtti.

Daha basarili bir üretim için bilgili hareket etmenin önemine deginen Yemencioglu, özellikle toprak seçimi ve sulamanin bitki yetistirmede hayati deger tasidigini anlatti. Toprak seçiminde hafif süzek ve minerallerce zengin topraklar kullanmalari gerektigini söyleyen Yemencioglu, bitki yetistirirken sulamanin önemli bir konu oldugunu ve her bitkiye göre degiskenlik gösterdigini kaydetti.



Evde bitki yetistirirken toprak seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Birçok toprak çesidi oldugunu aktaran fideci Gökhan Yemencioglu, “Evlerimizde bitkilerimiz için kullanacagimiz topraklar humuslu, kumlu tinli, hafif süzek olmali. Piyasada bazi geçirimsiz topraklar var killi dedigimiz. Çok fazla killi toprak olmamali. Biz mineral maddece ve bitki besin elementlerce yüklü topraklar tavsiye ediyoruz. Yanmis koyun gübresiyle veya hazir torf ile desteklersek çok daha verimli bir toprak elde ederiz. Evde hobi bahçesi tarzi yerlerde bu tür topraklari kullanmaliyiz. Daha sonra eger toprak zayifsa azot, fosfor, potasyum gibi gübrelerle de destekleyebiliriz topragimizi” diyerek hobi olarak evlerinde bitki yetistirmek isteyen vatandaslara önerilerde bulundu.

“Bitki çesidine göre sulama da degisiyor”

Bitki yetistirirken sulama konusunun önemli oldugunu ve bitkiden bitkiye degistigini belirten Yemencioglu, “Sulama her bitki çesidine göre degisir. Bitki çesidine göre sulama metodunu öncelikle olarak mutlaka ögrenmemiz gerekiyor. Daha sonra bitkiyi öyle sulamamiz gerekiyor. Bazi bitkiler üst sulamayi sevmez, saksinin tabagina koyarak suyu alttan almasini saglamamiz gerekiyor. Bazilarini yukardan sulamamiz gerekiyor. Bazilarini iki günde bir, bazilarini bir haftada on günde bir sulamamiz gerekiyor. Bitki çesidine göre degisik bir sistem var, mutlaka bunu ögrenmemiz ve bilmemiz gerekiyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile