Susamın Zahmetli Yolculuğu Başladı

OSMANİYE - MENDERES ÖZAT/ABİDİN MUTLU BOZDAĞ - Kadirli ilçesinde, hasadına başlanan susam, zahmetli yolculuğun ardından mutfaktaki yerini alıyor.

İlçede yaklaşık 3 bin dekar alanda ekilen susam, hasat edildikten sonra kurutuluyor. Sopalarla vurularak bitkisinden ayrılan susam, yöre halkının el emeği sayesinde zahmetli bir yolculuğun ardından tüketime nazır hale getiriliyor.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda ekimi azalmasına rağmen susamın bu yıl verim olarak üreticisini sevindirdiğini söyledi.

İlçe genelinde yaklaşık 3 bin dekar alanda ekimi yapılan ve hasadına başlanan susamdan dekar başına 35-45 kilogram verim alındığını belirten İspir, şunları kaydetti:

"Çukurova'da susam, daha önce hem birinci hem de ikinci ürün olarak ekilirdi ancak son yıllarda ekim alanı azaldı. İşçiliği zor olduğundan eskisi gibi ekilmiyor. Makine hasat yapamıyor, çünkü ürün dökülüyor. Dökülmemesi için hasat elle yapılıyor, bu da zahmetli bir iş. Simitte, pidede, tatlı ve pastalarda kullanılan, aynı zamanda tahinin ham maddesi olan susamın verimi bu yıl üreticisini sevindiriyor. Gıdadan kozmetiğe geniş bir kullanım alanı da bulunan susamın kilosu 4-6 liradan satılıyor."

Karatepe köyünde susam üreten Sami Türkmenoğlu ise bölgede "küncü" olarak bilinen ve daha önce fazla olan susamın ekim alanının son yıllarda azaldığını ifade ederek, bu yıl ürünün daha kaliteli olduğunu ve fazla verim verdiğini söyledi.

Kızyusuflu köyünden Havva Karaüce de imece usulü köylülerin bir araya gelerek elleriyle hasat ettiği susamın 2 veya 3 hafta süreyle kule şeklinde dizilerek kurutulduğunu, sopa ile vurularak taneleri döküldükten sonra elenen susamın zahmetli bir yolculuk sonrası satışa hazır hale getirildiğini anlattı.

-Faydası çok ekimi az

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser, birinci ürün olarak mayıs ayında ekimi yapılan susam hasadının ağustos sonu ve eylül başlarında yapıldığını, faydası çok olan ürünün ekim alanının az olduğunu dile getirdi.

Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susamın protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve B Vitaminleri açısından çok zengin olduğunu anlatan Özeser, şu bilgileri verdi:

"Sıcağı seven susam, uygun yere ekildiğinde verimi artar. Hasadı yapılan susam, elle köklerinden sökülerek deste haline getirilir ve çadır şeklinde dizilir. 15-20 gün güneşte kuruyan susam, sopa ile vurulup taneleri dökülerek satışa hazır hale getirilir. Çukurova'da susam, genelde ekmek üzerine dökülür. Asıl olarak tahin yapmakta yararlanılır. Dünyada üretilen susamın yüzde 70'i yağ elde edilmesinde kullanılıyor. Yağı son derece yüksek kalitededir. Susam yağı, doymamış yağ içerir ve yaşlanma belirtilerini engeller. Yağ asitleri doymamış oldukları için son derece değer taşır. Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur. Alzheimer hastalığına iyi gelir. Karaciğer için de son derece faydalı. Bağışıklık sistemine etkileri çok iyi geliyor. Vücuda enerji verir. Solunum yolu hastalıklarına ve kemik erimesine karşı faydalıdır. Susamın bunlara benzer faydaları saymakla bitmez."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile