Kaymakam Mehmet Demiral, 50 binden fazla ağaçtan antepfıstığı elde ettiklerini söyleyerek, “Kaymakamlığımız öncülüğünde Sivas İl Özel İdaresi ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün desteğiyle Suşehri arazisinde bolca bulunan yabani menengiç ağaçları Gaziantep’ten özel aşı kalemleri ve ustaları getirilmek suretiyle aşılandı. Bu çalışma sonucunda ciddi anlamda verim elde edildi. Kaliteli Antep fıstığı elde ettik. Bugüne kadar 50 binden fazla yabani menengiç ağacını aşılayıp Antep fıstığı elde etmiş durumdayız. Artık Suşehri, Antep fıstığı konusunda iddialı konuma gelmiştir. Bizler, bu çalışmaya büyük önem verdik. Sivas İl Özel İdaremiz kaynak temin etti, İlçe Tarım Müdürlüğü personelimiz özveriyle çalıştı. Gaziantep’ten özel bu konunun uzmanı kişiler ve aşılar getirildi ve köylerimizde bu çalışma özveriyle yürütüldü” dedi
Kapama bahçelerin de yapıldığını kaydeden Demiral, “Suşehri için farklı bir çalışma oldu. Sadece yabani menengiç ağaçları aşılanmadı, onun haricinde 17 tane vatandaşımıza kapama bahçe yapıldı, etrafı tel örgülerle çevrildi ve Antep fıstığı fidanları dikilerek örnek bahçeler oluşturuldu. Şu anda biz Suşehri’nde Antep fıstığının mayasını çalmış durumdayız. Bundan sonrası köylümüze düşüyor. Artık köylümüz bu işe sahip çıktığı takdirde Suşehri’nde geleceğe dönük çok ciddi bir yatırım olacak. Biz göle mayayı çaldık, artık yoğurdu tutturmak köylümüze düşüyor. Köylülerimize aşılama, budama konularında kurslar verildi.
Artık köylülerimiz bu konuyu öğrendi. Bizler altyapıyı oluşturduk, eğer köylümüz bu konuda gayret gösterirse bugünkü durumumuzdan çok daha ilerilere gideceğiz. Bu ürünlerin müşterisi de hazır. İstanbul’da çeşitli pastaneler ve bu konunun ticaretini yapan kişiler de alıcı olmaya hazırlar. Köylülerimiz, bu noktadan sonra kendi üzerlerine düşeni yapar gayret ederlerse Suşehri’ne çok ciddi bir anlamda ekonomik girdi sağlayacaklar” ifadelerini kullandı. Kaymakam Demiral, aşılama çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Suşehri Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce yürütülen Akıncı-Arpacı-Günlüce-Eskimeşe ve Gökçekent Köyleri Yabani Menengiç Ağacına Antep Fıstığı Aşılama Projesi kapsamında 2012 yılı Haziran ve Temmuz döneminde Gaziantep ilinden getirilen 7 adet aşı ustası ile ilgili köylerde 7 bin 750 adet aşı kalemi ile 14 bin 950 adet yabani ağaç aşılanmıştır. Aşılama çalışmaları 19 gün sürmüştür” şeklinde konuştu
Projenin 2008 yılında başladığını ve 2012 yılında, projede öngörüldüğü üzere 5 yılda tamamlandığını dile getiren Demiral, hedeflenen 50 bin adet ağacın aşılanmasının tamamlandığını belirtti.
Demiral, proje dahilindeki köylerde de 2011 yılı içerisinde iki defa olmak üzere 2,5 aylık süre ile aşılama, budama ve diğer konularda kurs verilerek çiftçilerin eğitimlerinin sağlandığını kaydetti.
YABANİ BADEM AĞACINA BADEM AŞILAMA PROJESİ Suşehri Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce yürütülen Üzümlü-Çakırlı-Günlüce-Cevizli ve Gökçekent Köyleri Yabani Badem Ağacına Badem Aşılama Projesi kapsamında da 2 yıllık olarak hazırlanan projede, 5 köyde hedeflenen 6 bin adet yabani badem aşılama çalışmalarının 2012 Temmuz ayı itibari ile tamamlandığı bildirildi.
Suşehri Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce yürütülen Telli Sistem Bağ Yetiştiriciliği Projesi kapsamında da 2011 yılı içerisinde 3 adet, 2012 yılı içerisinde de 6 adet olmak üzere 5’er dekarlık alanlarda 9 adet üzüm bahçesi tesis edildiği, bahçelerin 2 adet merkez, 1 adet Üzümlü köyü, 2 adet Gökçekent köyü, 3 adet Yeşilyayla köyü ve 1 adet Esenyaka köyünde kurulduğu ifade edildi.
Suşehri Kaymakamı Mehmet Demiral’e yabani menengiç ağaçlarının Antep fıstığına dönüştürülmesi konusundaki incelemelerine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Deniz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Ziraat Teknikeri Arif Küsmüş, İl Genel Meclis Üyesi Erhan Özen ve Akıncı Köyü Muhtarı Ekrem Bilgin de eşlik etti .
Suşehri’nde Menengiç Ağaçlarından Antep Fıstığı Elde Edildi
Sivas’ın Suşehri Kaymakamlığı öncülüğünde ilçede bulunan menengiç ağaçları Gaziantep’ten getirilen özel aşı ile aşılanarak antepfıstığı elde edildi.