Bölgenin geniş kapsamlı ilk süt fabrikası olan Rey Süt ve Süt Ürünleri Gıda Sanayi A.Ş., 30 çalışanıyla her gün 16 ton süt işliyor. 2 ay gibi kısa bir sürede faaliyetlere başlayan Rey Süt, önümüzdeki 2 yıl içinde günlük 16 ton olan süt işleme kapasitesini 120 tonluk kapasiteye ulaştırmayı ve 250 ila 300 kişi arasında istihdam sağlamayı hedefleniyor. Bitlis’in Adilcevaz ve Ahlat ilçeleri ile bağlı köylerinin yanı sıra Muş’un Malazgirt ve Bulanık ile Ağrı’nın Patnos ilçelerindeki köylerden her gün araçlarıyla toplanan süt, fabrikada işlenerek yoğurt, ayran, tereyağı, kaşar peynir, beyaz kültürlü peynir, beyaz klasik peynir ve diğer birçok peynir çeşitleriyle üretim gerçekleştiriliyor.
“FABRİKA TAMAMEN ÖZ KAYNAKLA KURULDU”
Rey Süt ve Süt Ürünleri Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Resul Şerefoğlu, tamamen öz kaynakla kurulan bir fabrika olmalarına karşın önemli ölçüde istihdam ve üretim sağladıklarını söyledi.
Tamamen doğal ve hijyenik bir fabrika ortamında üretim yaptıklarını ifade eden Resul Şerefoğlu, ürettikleri ürünleri iç piyasada pazarladıklarını kaydederek, “Burada en büyük amacımız bir yandan üretim yaparken ve üretilen bu ürünleri iç piyasaya satarken, bunun olumlu geri dönüşleriyle fabrikamızdaki üretim kapasitesini arttırıp daha çok kişiye istihdam alanı oluşturmaktır. Halihazırda yeni kurulan bir fabrika olmamıza karşın şu anda 30 personelimizle birlikte günlük 16 ton süt işliyoruz. Fabrikamızın tam üretim kapasitesi ise 120 tondur. Hedefimiz önümüzdeki yıl üretim kapasitesini ve istihdam edilen kişi sayısını iki misliye çıkarmaktır. Bu hedefimizden sonra ise önümüzdeki 2 yıl içerisinde fabrikada tam üretim kapasitesi olan günlük 120 ton süt işleme seviyesine ulaşmaktır. 120 tonluk süt işleme hedefine ulaşmamız durumda ise ilçede istihdam edilen kişi sayısı da 300’e yakın olacaktır” dedi.
Süt bedellerinin geciktirilmeden günlük olarak ödendiğine dikkat çeken Şerefoğlu, “Sütü her gün süt toplama tanklarımızla sağlıklı şekilde üreticilerimizden topluyoruz. Toplamış olduğumuz bu süt bedellerini ise günlük peşin olarak üreticimize ödüyoruz. Yapmış olduğumuz bu uygulamalarla bir yandan üreticimizin elindeki sütü değerinde alıp işlerken, diğer yandan da değerinde almış olduğumuz bu süt sayesinde çiftçilerimizi hayvancılığa teşvik ediyoruz. Bu anlamda inanıyoruz ki bölgemizdeki hayvancılık kısa sürede ciddi anlamda gelişim ve ilerleme kaydedecektir” diye konuştu.
“HEDEF İHRACAT YAPMAK”
Hedeflerinin Adilcevaz’da ürettikleri süt ürünlerini sadece iç piyasayla sınırlı tutmayarak yurt dışına çıkmak olduğunu belirten Şerefoğlu, bu bağlamda gerekli altyapıyı oluşturmak ve ilçede tam üretim ve tam istihdam sağlamak için hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirtti.
Fabrikalarının günlük 120 ton üretim yapabilecek kapasiteye sahip bir fabrika olduğunu kaydeden Şerefoğlu, "Fabrikamızda şu anda yoğurt, ayran, pastörize süt tereyağı, kaşar peynir, beyaz kültürlü peynir, beyaz klasik peynir ve diğer birçok peynir çeşitlerinin üretimini gerçekleştiriyoruz. Bölgeye bu yatırımı yapmamızdaki amaçlardan biri de bölgedeki hammaddeyi tam anlamıyla değerlendirip, bunu ürüne dönüştürüp, öncelikle Türkiye pazarına sunmak. Ondan sonrada ürünlerimizi yurtdışı pazarına açılmaktır" dedi.
“BÖLGEYE YATIRIM ÇAĞRISI”
Kendisinin Bitlis’e yatırım yaptığını anımsatan Şerefoğlu, yatırımcılara da gerek doğu gerekse Güneydoğu illerine yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Doğu ve Güneydoğu illerinin her birinin kendi alanında işlenmemiş bir cevher olduğuna işaret eden Resul Şerefoğlu, “Bölgenin yatırıma ihtiyacı var. Bölge yatırım yapmaya son derece müsait. Ben iş adamlarımıza bölgeye yatırım yapmaları çağrısında bulunmak istiyorum. Gelsinler bu bölgede yatırım yapsınlar ve bu bölgede istihdam sağlasınlar. Ben inanıyorum ki yapılacak olan güçlü yatırımlarla bölgedeki işsizlik sorunu kısa sürede çözüme kavuşmuş olacaktır” şeklinde konuştu.
Süt Fabrikası İstihdama Katkı Sağlıyor
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde işadamı Resul Şerefoğlu tarafından 4 milyon liralık yatırımla süt fabrikasına çevrilen metruk haldeki binada hem istihdam sağlanıyor hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanıyor.