Süt Keçiciliğine Yönelik Çalışmalar

ÇANAKKALE - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tölü, son 10 yılda süt keçicilğine yönelik ciddi bir eğilim olduğunu belirterek, bunun sebebinin, keçi ürünlerine olan talebin artması olduğunu bildirdi.

Tölü, yaptığı yazılı açıklamada, saanen keçilerinin, Maltız, Kıl ve Kilis keçisi gibi yerli ırklarına göre, yemi süte dönüştürme etkinliğinin çok daha yüksek olduğunu bildirdi.

Türk saanenlerinin, keçi başına oğlak veriminin de yüksek olduğunu vurgulayan Tölü, "Yani 100 hayvanınız varsa, 160-180 oğlak, hatta 200 oğlak rahatlıkla alabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de, saanenlere ilginin oldukça fazla olduğunu dile getiren Tölü, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda süt keçiciliğine ciddi bir eğilim var. Bunun sebebi keçi ürünlerine olan talebin artması ve özellikle keçi sütünün çocuk beslenmesindeki önemidir. Ayrıca Ezine Peyniri'nde olduğu gibi dünyaca ünlü birçok peynirde, keçi sütü kullanılmaktadır. Dondurmalarda da keçi sütü kullanılıyor. Dolayısıyla keçi sütü çok talep gören bir ürün. Son 10 yılda ciddi bir ivme kazandı ve hızlanarak devam ediyor."

Üniversite bünyesinde bulunan sürüyle ilgili bilgi veren Tölü, "Yaklaşık 100 baş ergin keçimiz ve bunların oğlakları var. ÇOMÜ Türkiye'de süt keçisinde, saanende bir marka olmuştur. Saanen veya süt keçiciliği deyince ÇOMÜ zooktekni bölümü akla gelmekte. Şu anda ÇOMÜ'de bu keçilerden elde edilen verim, İsviçre'deki saanenlerden elde edilen verim düzeyi ile eşdeğerdir" ifadelerine yer verdi.

Saanen keçileriyle üniversitede yaptıkları çalışmaları da anlatan Tölü, şunları kaydetti:

"Biz bu keçileri üretiyoruz. Yurt dışından getirilen canlı hayvanlarda, adaptasyon problemi yaşandığı için yurt dışından sperma getirerek, kan tazelemeyi gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında sütünü, mandıralara satıyor, ihtiyaç fazlası damızlık hayvanları satışa sunuyoruz. Bu keçilerin üzerinde bilimsel araştırmalar da yapıyoruz. ÇOMÜ zootekni bölümü bu konuda ciddi anlamda çalışmalar yapıyor. Bilimsel araştırmalar için ayrıca bir hayvan materyali alıp satmaya gerek kalmıyor. Sürüden sürekli bilimsel bilgi üretimi yapılırken, her yıl süt ve damızlık hayvan satışı ile üniversitemize ciddi gelirler sağlanıyor. Keçi sürümüzde barınma, besleme, sağlık uygulamaları, hayvan refahı gibi her türlü uygulama ile ilgili bilgileri üreterek, yetiştiricilerimize çok daha yararlı ve kullanılabilir bilgiler sunuyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile