'Süt Üretimimizi Şimdiki Rakamın 3 Katı Artırmalıyız'

'Süt Üretimimizi Şimdiki Rakamın 3 Katı Artırmalıyız'

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş, dünyada yıllık 721 milyon ton süt üretiminin sadece 12 milyonunun Türkiye’de üretildiğini aktarırken, Antalya’da ise yılda ortalama 192 bin ton süt üretildiğini kaydetti.

'Süt üretimimizi şimdiki rakamın 3 katı artırmalıyız. ' diyen Özçatalbaş, gelişmiş ülkelerde oluşturulan birliklerin süt üretiminin artırılmasında önemli rol oynadığı, Türkiye 'de ise sektörde örgütlenme yetersizliği olduğuna dikkat çekti. 'Sütte antibiyotik ' iddialarının süt üreticisini sıkıntıya soktuğunu dile getiren Özçatalbaş, süt tüketimini azaltmak yerine artırıcı önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), süt sektörünün sorunlarını düzenlediği panelle gündeme getirdi. ATB toplantı salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü ATB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül 'ün yaptığı 'Süt ve Süt Üretimi ' konulu panele, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Ata Sönmez ve Cüneyt Doğan, ATB meclis üyeleri, komite üyeleri, akademisyenler, kooperatif başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Kasaplar Federasyonu temsilcileri ile sektör temsilcileri katıldı. Panelde Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin, Türkiye 'de yılda 12 milyon ton süt üretildiğini belirterek, bunun sadece yüzde 50 'sinin modern fabrikalarda işlenerek tüketiciye ulaştırıldığını bildirdi. Yaklaşık 6 milyon ton sütün kontrol edilemediğini iddia eden Küçükçetin, toplumun sütten uzaklaştırılmasının insanlığa en büyük zarar olduğunu söyledi. Türkiye 'de kişi başına tüketilen süt miktarının yılda 25 kilo olduğunu, bunun Avrupa ülkelerinde ortalama 70 kilo, Finlandiya 'da ise 100 kilo 'ya kadar çıktığına dikkat çeken Ahmet Küçükçetin, süt tüketiminin artırılması için birtakım önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Küçükçetin, “Toplumu süt ürünlerinden uzaklaştırma kampanyası var. ' iddiasında bulundu.

Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı ise süt sektöründeki sorunları anlatırken, sektörde üretici birlikleri adı altında çok sayıda örgütün sektördeki sorunları birlikte çözmek için birlik içinde harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Musa Toros, “Bir kilo süt satınca bir kilo yem alınamıyorsa işletmenin devamında sıkıntı var demektir. Fiyat dengesinin iyi kurulması gerekir.” dedi. Toros, devletin hayvancılık politikasını da değiştirmesi gerektiğini savundu.

'SÜT PARA KAZANMAZSA GELİŞMEZ '

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 'nden Ümit Okudur, çiğ sütte kalitenin en önemli sıkıntı olduğuna dikkat çekerek, yapılan düzenlemelerle yılsonuna kadar çiğ sütün AB standartlarına getirileceğini kaydetti. Yeşil Pınar Tarım Süt A.Ş. Başkanı Mahmut Toros, süt üretiminde girdi fiyatları yüksekken sütün satış fiyatının düşük olduğunu belirterek, 'Süt para kazanmazsa gelişmez. ' dedi. Çangır Tarım ve Hayvancılık İşletmesi Genel Müdürü Hikmet Çangır da, hayvancılık sektörünün kendi çabalarıyla bir yere gelmeye çalıştığını belirterek, devletin yürüyen sistemden haberdar olmadığını ileri sürdü. Çangır, sektörde girdi maliyetlerinin yüksekliğine de dikkat çekti.

Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye 'de sütün önemsenmediğini ifade ederken, 'Süt önemsenseydi, bakanlık dışarıda hayvan ithal etmezdi. ' dedi. Yardımcı, etin temel maddesi olan süt desteklenmedikçe et üretiminin de düşeceğini belirterek, 'Süt önemsenmezse et olmaz. Toplumda süt tüketim kültürü artırılmalı. Askerlere ve öğrencilere ücretsiz süt dağıtılmasını öneriyoruz.” diye konuştu. S.S. Yelten Sulama Kooperatifi Başkanı ve ATB Meclis Üyesi Hüseyin Simav, sokak sütünün sağlıksızlığına dikkat çekerken, denetimlerin yapılması gerektiğini kaydetti. Simav, hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini kaydeden Simav, süt tüketimini artırıcı kampanyaların yürütülmesini istedi. Simav 'Sütümüze sahip çıkalım. ' dedi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile