Sütaşkını Aksaray'a taşıdı

Bursa Karacabey'deki tesislerdeki "Bizim işimiz sütçülük. Bu alanda yatırıma devam edeceğiz. Sırada Aksaray va...

Bursa Karacabey'deki tesislerdeki "Bizim işimiz sütçülük. Bu alanda yatırıma devam edeceğiz. Sırada Aksaray var" sözlerinin üzerinden beş ay geçti. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Beklediğimiz gün geldi, tesisi açıyoruz" diyerek telefonda yaptı davetini. Yılmaz, Aksaray'daki tesislerin açılışını Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'le birlikte yaptı. Aksaray tesisleri 100 milyon dolarlık bir yatırım. Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri adını verdikleri tesislerde sadece süt işlenmeyecek; damızlık yetiştirilecek, uygulama çiftliği ve eğitim merkezi ile çiftçiler bilgilendirilecek ve en önemlisi yem fabrikası ile entegrasyon tamamlanacak.

2 BİN 250 DAMIZLIK
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, yatırımın nedenini; süt ürünleri talebini karşılamak ve gelişen pazarlara daha yakın olma diyerek açıkladı. "Süt aşkı ile yatırımlara devam ediyoruz" diyen Yılmaz, Aksaray'daki tesislerde yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2 bin 250 damızlık süt sığırı üretileceğini söyledi. Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre tesislerde bin 500 kişi çalışacak ancak bu istihdam; süt üreticisi, yem çiftçisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekimi, süt toplayıcıları ve nakliyeciler ile birlikte yaklaşık 40 bin aileye çıkacak. Yılmaz, Sütaş'ın, Aksaray ve Bursa'daki entegre tesis sayısını 2012 sonuna kadar dörde çıkartmayı ve ürün çeşidini artırmayı planlıyor.

SÜT TOZUNDAN ARTIK AB ÇİFTÇİSİ DEĞİL TÜRK ÜRETİCİ KAZANACAK
Muharrem Yılmaz, 18 Haziran'da Bursa'da "12 kilo sütten 1 kilo süt tozu çıkar. 18 bin ton süt tozu 216 bin ton süt demek. Bu kadar geliri Avrupalı köylüsünün cebine koyuyoruz" diyerek isyan etmişti. Tarım Bakanı Eker, Aksaray'da "Sanayicinin ihtiyacı olan süt tozunun tamamını Türkiye'de üreteceğiz. 2011'den itibaren tamamının desteklenecek" dedi. Böylece 216 bin ton sütün parasını AB çiftçisi değil Türk üreticisi kazanacak. Çiğ sütün litresinin 70 kuruş olduğu göz önüne alındığında 150 milyon lira Türk üreticinin cebinde kalacak.

250 YATIRIM HEDEFİ MİLYON TL
% 67 2006'dan bu yana büyüme hızı.
800 milyon TL 2009 cirosu.
66 İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesindeki sırası.
5 bin 2012 için hedeflenen istihdam.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile