Sütçüler Mantar Vadisi Olacak

Sütçüler Mantar Vadisi Olacak

Isparta Orman Bölge Müdürlüğünce orman ürünlerinden elde edilen faydanın arttırılması amacıyla yürütülen çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı.

Uygun iklim koşullarını sağladığı tespit edilen Sütçüler Çandır Köyü ve çevresinde organik kayın mantarı yetiştiriciliğine ilgi her geçen gün artıyor.

Sütçüler Kaymakamı İdris Koç, Orman Bölge Müdürlüğü teknik personeli, muhtarlar, köy kooperatif başkanları ve vatandaşların katıldığı eğitimde, uzun süredir mantar yetiştiriciliği alanında çalışma yapan Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya tarafından kayın mantarının ağaç kütüğünde yetiştirilmesi, hazırlanışı ve bakımı konuları uygulamalı olarak anlatıldı.

Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, orman köylerinde yaşayan halkın gelirini arttırıcı uygulamalar kapsamında ORKÖY desteklemeleri ile bölgede kültür ortamında yetiştirilebileceği düşünülen türlerin tesisi amacıyla yönlendirme ve eğitim çalışmaları yapıldığı belirtildi. Sütçüler İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen köy toplantılarında anlatılan mantar yetiştiriciliği bilgilendirmelerin sonuç verdiğini bildiren Değirmenci, Çandır Köyü'nde birkaç vatandaşın kayın mantarı veya şeklinden dolayı istiridye mantarı olarak bilinen mantar türünü organik olarak yetiştirmeye başladığını kaydetti.

Kayın (istiridye) mantarının dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar türü olduğunu belirten Değirmenci, "Bu tür mantarların yetiştirilmesi beyaz mantarlara nazaran kolaydır. Yatırım maliyetlerinin de az olması ve yüksek besin değerine sahip olması sebebiyle ilgi görüyor. Bu mantarların tıbbi bakımdan da önemli bir yeri var. Kayın mantarı B1 ve B2 değeri diğer türlere göre daha yüksek ve doğal antibiyotik özelliğine sahiptir. Ayrıca da birçok kanser türünün tedavisinde yurt dışında kullanılıyor" diye konuştu.

BİR KÜTÜKTEN ORTALAMA YILDA 40 KİLOGRAM ÜRÜN
Poşetler halinde piyasadan temin edilen kompost karışımın ömrünün üç ay olduğunu, kütükler üzerinde yapılan üretimde uygun şartlarda 3-4 yıl boyunca verim alınabildiğini belirten Değirmenci, verilen eğitimle birlikte daha uzun süre hasat veren ağaç kütüğünde mantarın yetiştirilmesi, hazırlanışı ve bakımı konularının uygulamalı olarak anlatıldığını söyledi.

Değirmenci, “Mantarın tesis edildiği birinci aydan sonra uygun koşullarda yılda altı ay boyunca 15 günde bir yaklaşık 3-4 kilogram olmak üzere ortalama 35-40 kilogram hasat elde ediliyor” dedi.

ÇANDIR KÖYÜ VE ÇEVRESİ AVANTAJLI
Kayın mantarı türünün 24-25 derece civarında sıcaklık isteğinin bulunduğunu ve bölgede türün sıcaklık, nem ve ışık isteklerinin ilk üretimlere göre uygun olduğunu ifade eden Değirmenci, istenilen değerlere ulaşılması için iklimlendirme ve enerji ihtiyacının olmaması maliyet açısından bölgeyi avantajlı hale getirdiğini, çevre köylerde farklı noktalarda denemelerin yapılacağını, orman köylülerimizin gelirini arttırma yönünde uygulamalar kapsamında eğitim ve araştırma çalışmalarının devam edeceğini, ileriki aşamalarda kültür mantarcılığı desteğinin tip proje hazırlanarak kayın mantarı kapsamında da kredilendirilmesinin yapılabileceğini belirtti

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile