Tarihte Türk ordusunun en önemli vurucu gücü olan ve Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında büyük rol oynayan süvari birliklerinin son temsilcileri, Kara Harp Okulu Komutanlığı bünyesinde sembolik varlığını sürdürüyor.
Süvari kültürünün korunması amaçlanan Kara Harp Okuluna bağlı Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığında, geleneksel sporlardan ciridin geliştirilmesine yönelik de çalışmalar yapılıyor.
Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanı Albay Ayhan Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliklerinde geleneksel atlı sporların yaşatılmasına yönelik de faaliyetlerde bulunduklarını bildirdi.
Ciridin geçmişte muharebeye hazırlık maksadıyla oynandığını belirten Demirhan, "Eski Türk toplumları savaş şartlarında yaptıkları taktik ve tekniği, cirit oynayarak devamlı geliştiriyordu" diye konuştu.
Oyunun Orta Asya'dan Anadolu'ya Türk toplulukları tarafından getirildiğini ifade eden Demirhan, "Geleneksel spor dallarından biri olan cirit, son dönemde gereken önemi görmemektedir. Birliğimizin görevi, atçılık ve süvari kültürünü yaşatmak. Bu maksatla cirit konusunda da eğitim faaliyetlerimiz ile bu kültürü yaşatma çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Cirit oynayabilmek için iyi bir binici olunması gerektiğine dikkati çeken Demirhan, "Eğitimlerimizde binicinin ata hakimiyeti, kendini zorlaması, ata yardımcı olması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda cirit, etkili bir eğitim yöntemi olarak da kullanılabilir" diye konuştu.
Demirhan, atçılık ve binicilik konusundaki her türlü faaliyeti yerine getirebilecek altyapı ve yeteneklerinin olduğunu da vurguladı.
-Liderliği paintball ile öğreniyorlar-
Öte yandan başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere devlet adamları, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanları çıkaran Kara Harp Okulu, kapılarını sadece askeri lise öğrencilerine değil üniversite sınavına giren diğer lise öğrencilerine de açıyor.
Öğrenciler, tüm ihtiyaçlarının ücretsiz karşılandığı okulda askeri ve akademik eğitimden arta kalan zamanlarda kendilerini geliştirecek etkinliklere de katılıyor. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği faaliyetlerin başında ise paintball geliyor.
Paintball ile harbiyelilerin liderlik ruhunun geliştirilmesi, stres altında karar verme yeteneklerinin oluşması ve takım ruhunu kazanmaları amaçlanıyor.
Okulda, tüm öğrencilerin ücretsiz oynadığı paintball için özel bir saha bulunuyor. Öğrenciler, bu sahada beşer kişilik takımlar halinde birbirleriyle mücadele ediyor.
Bir hakemin görev aldığı oyun süresince geleceğin komutanlarının fiziki kondisyonlarının geliştirilmesinin yanı sıra eğlenceli zaman geçirmeleri de amaçlanıyor. Askeri öğrencilerin büyük heyecan içinde geçen müsabakaları, çoğu zaman komutanları tarafından da izleniyor.
-"Stres altında karar verme yeteneği gelişiyor"-
Harbiyeli Harun Kaya, zorlu geçen bir paintball karşılaşması sonunda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunun aldıkları askeri eğitimlerle benzerlikler taşıdığını söyledi.
Askeri eğitim amaçlı oyunda stres altında hızlı karar verme yeteneğinin geliştiğine dikkati çeken Kaya, mücadeleyi muharebe ortamına göre şekillendirdiklerini vurguladı.
Paintball sayesinde aralarındaki birlik ruhunu daha da geliştirdiklerini ifade eden Kaya, "Paintball ile askeri eğitimlerle öğrendiğimiz konuları tehlikeden uzak ve emniyetli bir şekilde uygulama şansı buluyoruz" diye konuştu.
Kaya, "Askerlik mesleğinde de çoğu zaman aşırı stres altında karar vermek gerekiyor. Bu nedenle paintball bizler için önemli bir eğitim şansı" ifadesini kullandı.
"süvariler" Cirit Oynuyor
-Süvari kültürünün yaşatıldığı, Kara Harp Okulu Komutanlığı bünyesindeki Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığında süvariler cirit de oynuyor.