Suyun 50 Kilometrelik Yolculugu Basladi, Yüzde 50 Kayip Kaçak Moral Bozdu

Suyun 50 Kilometrelik Yolculugu Basladi, Yüzde 50 Kayip Kaçak Moral Bozdu

Sivas Belediyesi ve Devlet Su Isleri (DSI) 19. Bölge Müdürlügü is birligiyle yürütülen proje kapsaminda, 50 kilometre uzaklikta ki Pusat Özen barajdan kentin içme suyunu karsilayan 4 Eylül barajina yapilan ishale hatti tamamlandi.

Geçtigimiz yillarda etkili olan kuraklik nedeniyle kentin içme suyu ihtiyacinin bir kismini karsilayan 4 Eylül barajinda su seviyesi dip noktaya gelmisti. Kentte alinan geçici önlemler kapsaminda ara ara su kesintileri yapilmisti. Bu soruna çözüm arayan Sivas Belediyesi, Devlet Su Isleri (DSI) 19. Bölge Müdürlügü is birligiyle kollari sivamis ve yaklasik 50 kilometre uzaklikta bulunan Pusat Özen Barajindan 4 Eylül Barajina su takviyesi yapilabilmesi için ishale hatti tamamlandi. Proje tamamlanarak baraja su verilmeye baslandi. Sivas Belediye Baskani Adem Uzun ise projenin tamamlanmasinin su sikintisinin yasanmayacagi anlamina gelmedigini ifade etti.



“Sehirdeki kayip ve kaçak orani yüzde 50 civarinda”

Baskan Uzun, hatlarda çok ciddi anlamda kayip ve kaçaklarin oldugunu belirterek; “Hatlarda ki kaçaklar için bir mücadele sürecini baslatacagiz. Ben bunlarla ilgili özellikle Türkiye’nin bazi önde gelen kisileriyle, firmalariyla su an görüsmeler yapiyorum. Sehrin özellikle su yönetimini saglikli bir sekilde kurabilecegimiz bir sistem olusturacagiz. Bunun için de SKADA ismini vermis oldugumuz bir sistem kuracagiz. Bu sistemle birlikte suyun yönetimini insallah gerçeklestirecegiz. Sivas’in önümüzdeki yüz yillik dönemde herhangi bir su kesintisi yasamadan saglikli bir su yönetim sistemi olusturmak istiyoruz. Su an itibariyle herhangi bir sikinti görmüyoruz. Ama 2029-30 yillari arasinda dünyada çok siddetli kurakliklar bekleniyor. Yani dünyada bir küresel isima var ve bunu getirmis oldugu bir küresel iklim kriziyle kesinlikle karsilasacagiz. Sivas’taki dogal afetlerin basinda da kuraklik geliyor. Hatlardan baslayarak kayip ve kaçaklarla mücadele etmek istiyoruz. Su an sehirdeki kayip ve kaçak orani yüzde elli civarinda. Tabii bu hemen bizim 22 günde çözecegimiz bir sorun degil. Bununla ilgili çok ciddi anlamda çalismalar gerekiyor. Ama önümüzdeki günlerde su an arastirmalarimizi yapiyoruz. Uzmanlarla bir araya gelecegiz. Ve sehrin su yönetimini saglikli bir hale getirecegiz” dedi.



“Sehir gelecekte özellikle ciddi anlamda sorunlar yasayabilir”

Kentin gelecek yillarda ciddi anlamda su sorunu yasayabilecegini ifade eden Uzun, “Su an itibariyle barajin kendisini toparladigini görüyoruz. 2022 tarihinde artik o en alt çamur tabakasi dedigimiz en alt tabakadan su çekilirken simdi artik barajin biraz toparladigini görüyoruz. Tabii bu ishale hattiyla birlikte Pusat Özlem Baraji’ndan da düzenli bir su aktarimi var ama bu da tabii sehrin su sorununu bitirmedi. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum söyle bir algi olusmasin. Ishale hatti tamamlandi ama sehrin sorunu bitmedi. Sehir gelecekte özellikle ciddi anlamda sorunlar yasayabilir. Hatta Pusat Özen Baraji’na da çok yüklenmemek gerekiyor. Sonuçta burasi tarimsal sulama amaçli kurulan bir baraj. Buradaki üretimin de özellikle çevresinde aksamamasi gerekiyor. Bunun için yapilmasi gereken en önemli husus tabii ki kayip ve kaçakla mücadele. Kayip ve kaçakla bizim hedefimiz. Su an yüzde 50 olan, kayip kaçak oranini eger yüzde otuzlar gibi bir seviyeye çekebilirsek çok büyük bir basari elde etmis olacagiz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile