Onat Kutlar salonunda düzenlenen törene, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Başsavcı Esat Semerci, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy. Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğretmenler öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasından sonra açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, İnsanların en temel ihtiyacı olan suyun, dünyada canlı hayatına kaynaklık etmesi açısından çok büyük bir önem arz ettiğini söyledi.
Başkan Güzelbey, suyun, bireylerin temel gereksinimi olması, başlıca ekonomik faaliyetlere kaynaklık etmesi ve ulusların devamlılığı için yaşamsal bir kaynak olduğunu belirterek, "Bu yüzden ekonomik ve sosyal faaliyetlerin gelişimi için temiz ve yeterli su arzına ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla, su kaynaklarının geliştirilmesi ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yapmaktadır. Dünya nüfusunun hızla artması nedeniyle birçok ülke su sıkıntısı çekmeye başlamıştır. Su sıkıntısı çeken
yerlerin ekonomik gelişmeleri de kısıtlanmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma politikası doğrultusunda, su kaynaklarını tasarruflu kullanma bilinci yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmelidir" dedi.
Gaziantep‘in yakın ve uzun vadede su sıkıntısı yaşamaması için yeni projeler ürettiklerine dikkat çeken Güzelbey, "Büyükşehir Belediyesi olarak Gaziantep‘in su ihtiyacını karşılamak üzere geliştirdiğimiz projeler sonucunda, ülkemizde su sıkıntısının yoğun bir şekilde yaşandığı 2008 yılında bile Gaziantep Halkına su sıkıntısı yaşatmadık. Üstümüze düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmenin kıvancını yaşıyoruz. Halkımıza içilebilir kalitede ve en ucuz suyu kullandıran illerin başında geliyoruz. Bununla
yetinmiyor, halkımıza daha kaliteli, daha sağlıklı hizmet sunmak için yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Bir damla suyun bile büyük önem arz ettiği günümüzde kaynak oluşturmak kadar mevcut suya sahip çıkmak da çok önemlidir. 2004-2009 yılları arasında şehre verilen 468 milyon metre küp suyun kayıp ve kaçak oranının Gaziantep‘te yüzde 45‘lerde olduğunu düşünürsek olayın ciddiyeti daha iyi anlaşılacaktır. Tam 12 milyon TL harcayarak gerçekleştirdiğimiz SCADA Sistemi ile suyu tek merkezden elektronik ortamda
denetleyerek bu kayıplara dur dedik ve daha önce akıp giden bu paranın Gaziantep halkının cebinde kalmasını, yeni yatırımlara dönüşmesini sağlayacak adımı attık" diye konuştu.
Yapılan projeleri yeterli görmediklerini ifade eden Güzelbey konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Enerji maliyetlerini vatandaşın sırtından kaldırmak ve yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı önlem olarak yaptığımız Türkiye‘nin en büyük su deposu olan 100 bin tonluk depoyu GASKİ Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalarla devreye soktuk. Yaptığımız çalışmalar sonucunda suyun değerini bilerek, su fiyatlarını 5 yıl öncesinin fiyatıyla aynı tutarak, Gaziantep için alternatif su kaynakları üreterek
vatandaşlarımıza bugüne kadar hiçbir şekilde su ve su fiyatları ile ilgili sıkıntısı yaşatmadık. Gaziantep‘in ikinci ana içme suyu kaynağı olan Mizmilli içme suyu projesi belediyemizin girişimleri sonucu yeterli ödenek temin edilerek tamamlanmış ve devreye girmiştir. Bu proje, şehrimizin acil içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılayacak kapasitede bir çalışmadır. Laboratuarlarımız yenilenerek, modern şartlara uygun hale getirilmiş, böylece gerekli testlerin yapılarak, halkımıza en
kaliteli suyun götürülmesi sağlanmıştır. Şimdi, Gaziantep‘e üçüncü içme suyu kaynağını oluşturulmak için çalışıyoruz. Bütün bu çalışmalar, halkımıza kaliteli suyun ve hizmetin götürülmesi için uygulamaya koyduğumuz projelerden sadece birkaçıdır."
Büyükşehir Belediyesi olarak halka kaliteli hizmeti sunmak için projeler üretmeye ve uygulamaya devam ettiklerini aktaran Güzelbey sözlerini şu ifadelerle tamamladı: "Dünya, bizim gelecek nesle tertemiz bırakmamız için verilmiş bir emanet. Bu emaneti sahiplerine en güzel, en yaşanabilir, en bol kaynaklarla, tertemiz teslim etmek için çalışıyoruz. Sevgili çocuklarımıza gösterdikleri hassasiyetten ve ortaya koydukları eserlerden dolayı teşekkür ediyorum. Dünyayı korusunlar, temiz tutsunlar, kaynakları
boşa harcamasınlar. Emanetlerine sahip çıksınlar, çünkü onlar da bu emaneti kendilerinden sonraki nesile teslim edeceklerdir. Değerli Gaziantep halkına da çağrıda bulunmak istiyorum. Dünyada su savaşlarının gündemde olduğu günümüzde halkımızdan suyu tasarruflu kullanmalarını, su tüketimi konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyorum. Unutmamak gerekir ki; insanların ihtiyaçları sınırsız fakat kaynaklar sınırlıdır. Dünya Su Günü‘nde suyun ve suya bağlı hizmetlerin öneminin anlaşılmasını diliyorum."
GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy ise konuşmasında içme suyunun önemine değinerek bu konuda çok çeşitli projelere yürüttüklerini dile getirdi.
Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler tarafından, "Su çocukların" adlı şarkı söylendi.
Düzenlenen tören protokol üyeleri tarafından dereceye giren öğrencilere ödülleri verilmesiyle devam etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, su çocukların adlı şarkının söz yazarı ve bestecisi Alper Tutcu ile belediye çocuk korosu eğitmeni Melih Patoğlu‘na katkılarından dolayı plaket takdim etti.
Ödül töreni topluca hatıra fotoğrafı çektirilmesi ve 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla hazırlanan resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi.
Suyun Önemi Ve Tasarrufu Konulu Yarışmada Derece Alan Öğrenciler Ödüllendirildi
Gaziantep‘te, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla, GASKİ Genel Müdürlüğü ile il Milli Eğitim Müdürlüğü‘nün ortaklaşa düzenledikleri, ilköğretim 5-6-7 ve 8.sınıflar arasında "Suyun önemi ve tasarrufu" konulu şiir, resim, kompozisyon yarışması ödül töreni düzenlendi.