Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi, Korkuteli Belediyesi ve Korkuteli MYO işbirliği ile hazırlanan ‘Suzan’ın Projesi’, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muharrem Kılıç, Korkuteli Kaymakamı Erhan Karahan, Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe, Korkuteli Meslek Yükseokulu Müdürü Prof.Dr. Soner Balcıoğlu, Redgers Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robin Brumfield, Emniyet Müdürü Metin Demirbağ, siyasi parti ilçe temsilcileri ve diğer protokolünün hazır bulunduğu bir açılışla başladı.
Korkuteli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Soner Balcıoğlu açılış konuşmasında, bu projenin isminin Prof. Dr. Robin Brumfield’in Türk eşinden olan kızının adından geldiğini, kızının ABD’de yürütülen proje için “Anne neden benim memleketimde kadın çiftçilerin eğitimi için yürütmüyorsun?” sorusuyla Türkiye’ye geldiğini söyledi.
Balcıoğlu, “Korkuteli mantarcılık açısından Türkiye’nin kalbi durumundadır. Bu merkezin önemini kaybetmemesi için üreticilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Korkuteli’nde kadın mantar üreticilerinin yeri çok önemlidir. Biz de kadınların bilinçlendirilmesi için bu projeye başladık. Projenin temel amacı; karlı ve sürdürülebilir bir mantar üretimi için kadın çiftçilerin işletme yöneticiliği ve üretim teknikleri konusundaki bilgi ve beceri düzeylerini arttırmaktır” dedi.
Eğitim Programı kapsamında Tarımsal İşletmecilik, Temel Bilgisayar Uygulamaları ve mantar üretim süreçleriyle ilgili teknik bilgi eğitimleri verileceğini belirten Balcıoğlu, “Eğitimler Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi olan Prof.Dr. Burhan Özkan, Rutgers Üniversitesi’nden Prof.Dr. Robin Brumfield, Korkuteli MYO Mantarcılık Programı’ndan Yrd.Doç.Dr. Halil Demir, Yrd.Doç.Dr. İlker Sönmez, Öğretim Görevlileri Nurhan Öztürk, Hasan Özmen, Mehmet Kayakuş ve Mehmet Torun tarafından verilecektir.” dedi.
Tarımsal İşletmecilik uzmanı Prof. Dr. Robin Brumfield ise, Amerika’da 31 eyalette yürütülen ve oldukça başarılı sonuçlar alınan “Kadın Çiftçilere Yönelik Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi”nin (Suzan’ın Projesi), Antalya’da bir defa daha uygulayacak olmaları nedeniyle Antalya da bulunmaktan çok memnun olduğunu ifade etti.
AÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof.Dr. Burhan Özkan ise, “Türkiye koşullarına uyarlanan Kadın Çiftçi Projesi, Amerika’daki gibi Antalya İli’nde de başarılı bir şekilde uygulanır ve olumlu sonuçlar alınırsa projenin, sadece Antalya’da değil, Türkiye genelinde uygulanma potansiyeli bulunmaktadır” diye konuştu.
Projenin şimdiye kadar uygulanan eğitim projelerinden çok farklı iki temel özelliği bulunduğunu kaydeden Prof.Dr,Özkan, şunları söyledi: “Bunlardan birincisi ülkemizde ilk defa üreticilere Tarımsal İşletmecilik Eğitimi verilecek olması, ikincisi ise eğitimin kadın çiftçilere yönelik olmasıdır. Eğitime katılmak için çok sayıda kadın çiftçimiz başvuruda bulundu. Ancak eğitime hepsinin katılması şimdilik mümkün olamadı. Eğitime katılacak kadın çiftçilerin seçiminde üretim faaliyetini bizzat yapan, üretim ve pazarlama ile ilgili kararları veren veya bu konulardaki kararlara etkin bir şekilde katılan mantar üreticisi kadınlara öncelik verildi.
Böylesine önemli bir projenin Korkuteli’nde düzenlenmesini sağladıkları için Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökce ve Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Soner Balcıoğlu’na çok teşekkür ederim.”
‘suzan’ın Projesi’ Başladı
Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu ve Korkuteli Belediyesi’nin birlikte düzenledikleri, kadın çiftçilere yönelik tarımsal işletmecilik eğitim projesi ‘Suzan’ın Projesi’, Antalya’nın Korkuteli ilçesinde başladı.