Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları Sergisi gerçekleştirildi.
Maltepe, Marma Otel Marmara Eğitim Köyü’nde gerçekleşen bilim olimpiyatlarına, 26 ülkeden 785 proje başvurdu. Akademisyenler tarafından değerlendirilen projelerin 100 tanesi final sergisinde yer almaya hak kazanırken, dereceye giren 30 projenin sahibi ödül almaya hak kazandı. Final sergisinde sergilenen birbirinden önemli projeler yoğun ilgi gördü.
Serginin açılışına katılan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, genç mucitleri tebrik ederek, yapılan projeleri inceledi.
ÖDÜLLER, AZİZ SANCAR’IN KATILACAĞI TÖRENLE VERİLECEK
Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları ile ilgili bilgi veren Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Ben bugün çok heyecanlandım. 785 proje müracaat etmiş. 26 ülkeden katılım olmuş. Gezdik gördük gençleri. O kadar güzel projeler yapmışlar ki. Bir gencin böyle projeler yapabilmesine inanamazsınız. Şu an burada 100 tane proje sergileniyor ve hepsi birbirinden değerli” dedi.
Başkan Poyraz, 29 Mayıs’ta Nobel Ödüllü Bilim Adamı Aziz Sancar’ın da katılacağı ödül töreninin gerçekleşeceğini belirterek, “Gelecekte bu ülkeye fayda getirecek projelere imza atmışlar. Bu bizi belediyecilik anlamında övündürecek bir çalışma. Ben emeği geçenlere buradaki genç kardeşlerime teşekkür ediyorum. Önümüzdeki 29 Mayıs’ta Çekmeköy’de bu 100 proje arasından dereceye giren 30 projemize inşallah değerli hocamız Aziz Sancar’ın da katılacağı bir ödül töreniyle finalini yapacağız” ifadelerini kullandı.
"SWİMBAG"LER ARAÇ İÇİNDE BOĞULMAYI ÖNLEYECEK
Denize düştüğü an hava yastıkları açılan otomobil projesi sergide dikkat çekti. İzmir Atatürk Lisesi öğrencisi Ömer Kartelli ve arkadaşı Ayberk Yaraneri tarafından tasarlanan projede hava yastıkları ‘Swimbag’ açılmasıyla otomobil batması engellenmiş oluyor.
TÜBİTAK ödüllü projeyi anlatan Ömer Kartelli, “Geçen yıl Ayberk arkadaşımızla biz de bir proje yapmaya başladık. Yaptığımız kaynak taraması sonucu gördük ki küresel ısınma dünyamız için en büyük tehdit durumunda. Küresel ısınma sonucunda artan doğal afetleri tespit ettik. Bu doğal afetler arasında sayısı en fazla olan seller, su baskınları ve tsunamilerdi. Biz de otomobillerde hiç bulunmayan su güvenliğine karşı güvenlik sistemi tasarlayarak dünyada bir ilke imza atmış olduk. ‘Swimbag’ sistemleri otomobil suya düştüğünde ya da sel, Tsunami durumlarında otomobillin altından açılarak otomobillerin ve yolcuların güvenliğini sağlıyor. Bunu nasıl yapıyoruz. 4 farklı sensör bulunuyor otomobillerimizde, 4 sensörden 3’ü tetiklendiği an ‘Swimbag’ yastıkları şişiyor, araç yüzer konumuna geçiyor ve yolcularımız, otomobilimiz güvende oluyor. Ayrıca sistemimizin patent başvurusu da bulunmaktadır. TÜBİTAK Teknolojik Tasarım dalında Türkiye Birincisi olduk” dedi.
YAŞLANMAYI ÖNLEYEN PROJE
‘Yaşlanma Karşıtı Nano- Malzeme Geliştirilmesi’, projesiyle olimpiyatlara katılan İzmir Fen Lisesi öğrencisi Melisa Yıldırım, “Benim projem ‘Yaşlanma Karşıtı Nano- Malzeme Geliştirilmesi’ üzerine projemin yaşlanma karşıtı olması benim kullandığım eten maddeden geliyor. Kullandığım etken madde Crhysin denilen bir bitkiydi. Bu madde yüksek antioksidan etkisi sayesinde cilt yaşlanmasına karşı geciktirici etkisi olduğu bilinen bir materyaldir. Ancak bu maddenin günümüzde vücut üzerinde etkin kullanımı bugüne kadar yapılamamış ve bu kadar faydası bilenen maddenin etken kullanılamaması da üzücü bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Ve biz de bunu geliştirebilmek adına üzerinde çalışmaya başladık” şeklinde konuştu.
Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nın ödül töreni, 29 Mayıs’ta Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek.
'Swimbag' Araç İçinde Boğulmayı Önleyecek
Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları kapsamında 100 proje sergilendi. Genç mucitlerin yaptığı birbirinden önemli projelerin görücüye çıktığı sergide denize düştüğünde hava yastıklarının yardımıyla su yüzeyine çıkan otomobil projesi ‘Swimbag’ dikkat çekti.