T3 Vakfi Müdürü Kökçam Açiklamasi 'Temel Amacimiz Teknoloji Üreten Bir Türkiye'

T3 Vakfi Müdürü Kökçam Açiklamasi 'Temel Amacimiz Teknoloji Üreten Bir Türkiye'

Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi ögrencileriyle söylesi gerçeklestiren Türkiye Teknoloji Takimi (T3) Vakfi Müdürü Ömer Kökçam, "Temel amacimiz, teknoloji üreten bir Türkiye hedeflemektir. Milli teknoloji hamlesini bir kültür haline getirmek istiyoruz. Bizim gençlerimizin dünyada yapamayacaklari hiçbir sey yoktur. Yeter ki inanin ve kendinize güvenin" dedi.



Türkiye Teknoloji Takimi (T3) Vakfi Müdürü, ayni zamanda TEKNOFEST Genel Sekteri Ömer Kökçam, Kariyer Bulusmalari kapsaminda OMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda üniversite ögrencileri ile bir araya geldi. Vakif olarak teknoloji üreten bir Türkiye hedeflediklerini ifade eden Kökçam, "5. yilimizi dolduruyoruz. Temel amacimiz, gayemiz teknoloji üreten bir Türkiye hedeflemektir. Milli teknoloji hamlesi bir kültür haline getirmek istiyoruz. Bu anlamda aslinda birçok proje gelistirme gayreti içerisindeyiz. Her ne kadar siz bir seyler yapmak isteniz de aslinda önemli olan ülkenizde de bir ekosistemin olmasi gerekiyor. Siz ne kadar çalisma yapmak isterseniz isteyin üniversite de bu alt yapi yoksa dolayisiyla burada eksik kalirsiniz. Bugün Türkiye’deki ekosistemimize baktigimizda aslinda çok önemli bir ekosistemimizin oldugunu görüyoruz. 250 üniversitemiz var. 1500’ün üstünde AR-GE merkezimiz var. Daha bundan 10-15 yil önce 2 elin parmagini geçmeyen TEKNOPARK sayimiz suan da 89’larda. Kurulma asamasinda olan da birçok teknoparkimiz var. Bize düsen sey aslinda mücadele etmek, çalismak ve bu çalismalara katki sunmak diye düsünüyorum. Baktiginizda hep böyle uzayi farkli kisiler farkli ülkeler konusacak diye bir kaide yok. Sizlerin de bu alanin içerisinde çok rahatlikla bir kariyer alan planlamasi yapabilirsiniz. Su anda 2020 yilinda sirketlerin ortalama yasi 12. Aslinda dünyanin ne kadar hizli degistigi ve dönüstügü, her ihtiyacin aslinda kendini yenilemeyen kendini degistirmeyen firmalarin yok oldugunu görüyoruz. Mutlaka kendini yenileyen bir yapida olmamiz gerekiyor. Siz dönüsmediginiz sürece sirket dönüsmez" diye konustu.



"Okudugunuz bölümün en iyisi olmak zorundasiniz"

Gençlere tavsiyeler veren Ömer Kökçam, "Üniversiteye girdim, 4 yil okudum. Sonra mezun olurum. Oradan da belki bir ise girerim. Hayat devam eder. Degil. Biz hangi isi yapiyorsak yapalim, hangi bölümde okuyorsak okuyalim, onun en iyisi olmak zorundayiz. En iyisi olmadiginiz bir isin sahibi olamazsiniz. Önemli olan hangi bölümde olursaniz olun o bölümün en iyisi olmaktir. Bizim gençlerimizin dünyada yapamayacaklari hiçbir sey yoktur. Yeter ki inanin ve kendinize güvenin. O ülkenin ekosistemini kuracak bir proje elde edin. Ne proje üretirsek üretelim asil olan sey onu kültüre dönüsebilmektir. Kültüre dönüstüremedigin sey ülkeye hitap etmesi ve çok büyük basari ortaya koymasi mümkün degildir. Biz teknoloji vakfi olarak aslinda milli teknoloji hamlesiyle bir kültür olusturmak istiyoruz. Bunu 7’den 77’ye herkese yaymak istiyoruz. Dolayisiyla biz bu alanda TEKNOFEST, Deneyap, bilim merkezleri, girisim merkezleri gibi birçok çalisma yapiyoruz. Girisim merkezlerinde öncelikli alanlarimiz var. Otonom teknolojileri, yapay zeka, egitim teknolojileri bunlar öncelikli alanlarimizdir. Bu alanlarda girisimci olan gençlerimize ofis imkani, yatirim destegi gibi destekler saglayarak girisimciligi, üreticilige tasima gayreti üzerindeyiz. Türkiye’de egitim teknolojileri konusunda çok ciddi bir eksigimiz var. Herkes distribütör. Bir sey istediginizde herkes buluyor. Ama onu üretme noktasinda maalesef çok zayifiz" seklinde konustu.



Deneyap merkezleri

2022’nin sonunda Deneyap merkezlerinin 81 ilin tamamina kurulacagini açiklayan Kökçam, "2017 yilinda Istanbul’da baslattigimiz ve 2018 yili itibariyla Cumhurbaskanligimizin 100 günlük eylem planina dahil edilerek Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi ile TÜBITAK’la birlikte 81 ilde 100 ‘Deneyap’ projesi hedefi konuldu. Biz ‘Deneyap’lardaki ögrencilerimizi bu ülkenin gelecegindeki mühendislik tabanli en önemli limani olarak görüyoruz. Insallah 2022 yilinin sonuna geldigimizde 81 ilin tamaminda bu atölyeler kurulmus olacak" ifadelerini kullandi.

"TEKNOFEST bugün açik ara dünyanin en büyük organizasyonu"

TEKNOFEST’e bugün itibariyla basvurunun 200 bine çiktigini söyleyen Kökçam, "TEKNOFEST açikçasi bizim için bir hayalin gerçege dönüsmesi gerçekten bu toplumun, bu milletin ‘ben de yapabilirim’ diye söyleten bir organizasyon diye düsünüyorum. Biz TEKNOFEST’in ilkini Istanbul Havalimani’nda gerçeklestirdik. Ilkini gerçeklestirdigimizde tabii ki birçok endiseye sahiptik. Bu yarismaya ülkemizden basvuru yapacak insan olacak mi diye endisemiz vardi. Ilk gün olmasina ragmen 550 bin ziyaretçi, 20 bin basvuru ve toplamda 2 bin finalistle beraber dünyanin 2. büyük festivali olduk. Dolayisiyla bugün 20 binden baslayan serüvenimiz 200 bine çikti. Bugün açik ara dünyanin en büyük organizasyonudur" açiklamasinda bulundu.

Söyleyisi de bir konusma yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise sunlari söyledi:

"Ondokuz Mayis Üniversitesi yaklasik 1 yil önce kendi vizyonuyla alakali bir degisiklige gitti. Temel amaç istihdam alaninin beklentisini büyük oranda karsilayacak, istihdam alanina katildigi andan itibaren o kurumun yükünü sirtlanacak bir mezun profili ön gördük. Dolayisiyla buna bagli olarak müfredatin içeriklerini, ölçme ve degerlendirme yönteminin bütünüyle gözden geçirilmesi gerekiyordu. OMÜ kültürü olusturmak diye bir vizyon degisikligi gerçeklestirildi.

AR-GE ile desteklenmeyen bir egitimin yasam bulsa da bunu sürdürme sansinin olmadigini biliyoruz. Bir döngü ön gördük. Bu AR-GE çalismasini tabana yaymak düsüncesiyle gerekli düzenlemeleri tamamladik. Genellikle kazanmak bir meseleydi. Bunu kazandim ve nasil olsa 4 yil sonra mezun olacagim. Dolayisiyla bir diploma ile hayatima devam edecegim. Bunun zamani geçti. Bunun farkindayiz. Diplomanin bir is görmediginin, artik dil bilmenin de para etmediginin farkindayiz. Belgeden ziyade sizin yeterliliginiz, bilginiz ne oldugunun öne çiktigi bir süreç yasaniyor. Siz de mezun oldugunuzda mutlu olacaginiz, huzur bulacaginiz bir meslek hayati düsünüyorsaniz üniversite dönemini hayatinizin kampi olarak degerlendirebilirsiniz."

Söyleyisinin sonunda OMÜ Rektörü Ünal Ömer Kökçam’a hediye takdiminde bulundu. Akabinde T3 Vakfi Müdürü ve TEKNOFEST Genel Sekreteri Ömer Kökçam, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafindan makaminda agirlandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile