TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, son günlerde basında yer alan "bakterili et" konusunun doğrudan Burger King ile ilgisinin bulunmadığını, tedarikçi lojistik firmasıyla üretici firma arasındaki problemden kaynaklandığını belirtti.
TAB Gıda, basında yer alan "bakterili et" tartışmalarına açıklık getirmek üzere bir toplantı düzenledi. TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, Fasdat Gıda Genel Müdürü Celal Oktay ve TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici'nin katılımıyla düzenlenen toplantıda "bakterili et"in tespit ve imha süreci hakkında bilgi verildi.
TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, konunun doğrudan Burger King ile ilgisi bulunmadığını, tedarikçi lojistik firmasıyla üretici firma arasındaki problemden kaynaklandığını belirtti. Öte yandan Kurdoğlu, gerek Fasdat Gıda, gerekse de Burger King'in uluslar arası standartlarda gıda güvenliği sistemlerini uyguladığını söyledi. Kurdoğlu, tedarikçilerinden BRC adı verilen ve tamamen tedarikçilerin hijyen kurallarına uygun olarak üretim yaptığını belgeleyen sertifikaya sahip olmayan kurum ve
kuruluşlardan ürün ve hizmet almadıklarını vurguladı.
Kurdoğlu, bu sertifikayı da yeterli bulmayıp kendi içlerinde uluslar arası standartlarda oluşturulmuş kalite güvence sisteminden geçirildiğini söyledi. Bu sistem sayesinde söz konusu bakterili etlerin daha restoranlarına girmeden tespit edildiğini vurgulayan Kurdoğlu, "Yapılan testler sonrasında etlerde bakteri tespit edilmesinin ardından hemen yasal mevzuata ve prosedürlerimize uygun süreç başlatıldı.
Süreç doğrultusunda söz konusu etlerle ilgili Tarım Bakanlığı İl Tarım Müdürlüğü'ne bilgi verildiğini anlatan Kurdoğlu, etleri bakanlığın yetkilendirdiği imha tesislerine teslim edip, ilgili evrakı da yine Bakanlık'a ilettiklerini söyledi. Kurdoğlu, imha ve sonrasındaki sürecin Bakanlık tarafından takip edildiğini, kendilerinin bu konuda herhangi bir ilgi ve sorumluluklarının bulunmadığını kaydetti.
Öte yandan, Tarım Bakanlığı'nın kendilerine olayla ilgili suç oluşturacak herhangi bir kusurlarının bulunmadığına dair resmi bir yazı ile bildirimde bulunduğunu belirtti.
Olaya taraf olmamasına rağmen konuyla ilgili haberlerde adı geçen Burger King Türkiye'nin bağlı olduğu TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, "Öncelikle altını çizmek isterim ki söz konusu olay Burger King'le ilişkili değildir. Lojistik firması ile üretici firma arasındaki bir konudur" dedi.
Dikici şöyle devam etti:
"Burger King restoranlarında kullanılan tüm etler sevk, pişirme ve servis standartları sağlık ve hijyen açısından belirlenen yasal ve uluslararası gıda standartlarına yüzde 100 uygun olarak hazırlanıyor. Restoranlara giren tüm etler, lojistik firmasının -18/-23 derece ısılarındaki araçları ile sevk ediliyor. Sevkıyat araçları restorana geldiğinde, yöneticiler tarafından araç ve etlerin ısıları alınarak kaydediliyor, Etler teslimat sırasında son kullanım tarihleri, ambalajlama prosedürleri kontrol
edilerek, soğuk zincir kırılmadan restoran depolarına taşınır. Restoran depoları da -18/-23 derecelerinde olup, depo ısıları üzerlerinde ısı göstergelerine rağmen manuel olarak her gün en 3 defa ve her sevkıyat öncesinde termometre ile kontrol edilmektedir. Burger King, tüm gıda ürünleri için özel sıcaklık ve tutma süresi standartları belirlemiştir. Bu standartlar öğelerin sağlam ve en iyi kalitede olmasını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca restoranlarımızda kullanılan tüm pişmiş etlerin iç ısıları
maksimum 3 saatte bir defa olmak üzere günde 5-6 kez kontrol edilmektedir. Bu kayıtlar minimum 3 yıl restoran arşivinde de saklanmaktadır."
Caner Dikici Burger King'te pişirme prosedürlerinin de çiğ ette bulunması muhtemel olan tüm mikroorganizmaları öldürmek üzere dizayn edildiğini belirterek, tüm etlerin iç ısılarının minimum 70 derece olarak pişirildiğini kaydetti. Restoran zincirinde tüm çalışanların gıda güvenliği ve hijyen konusunda sertifikalı eğitime tabi tutulduklarını da söyleyen Dikici, "Restoranlarımızdaki tüm çalışanlar el yıkama prosedürlerine mutlak surette uymak zorunluluğunda olup, eller her 15 dakikada, minimum 38 derece su
ile yıkanmaktadır. Burger King, sadece etler için değil kullanmış olduğu tüm ürünler, ekipmanlar ve kimyasallar ile ürün gıda güvenliği, kalitesi ve hijyene son derece önem verir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Burger King'de gönül rahatlığı ile tüm ürünlerimizi tüketmeye devam edebilirsiniz" dedi.
Oktay, son günlerde basında yer alan haberlerin aksine Fasdat Lojistik ile ilgili herhangi bir soruşturma kararı bulunmadığını ve söz konusu durumu kendilerinin yaptıkları testlerle tespit ettiklerini belirterek, "Fasdat olarak söz konusu etlerdeki bakterileri sorumlu şirket anlayışımızla kendi yaptırdığımız testler sonucunda tespit ettik. Yansıtıldığı gibi herhangi bir yetkili makamın tespit ettiği bir durum değil. Konuyla ilgili daha sonra yaptığımız bildirimler sonucunda yapılan araştırmalarda da
Fasdat Lojistik olarak suç unsuru taşıyan herhangi bir kusurumuzun bulunmadığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından bildirilmiştir. Konuyla ilgili dosya bakanlık nezdinde de kapatılmıştır. Hakkımızda herhangi bir soruşturma ve inceleme bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.
Tab Gıda: 'Bakterili Et Konusunun Doğrudan Burger Kıng İle İlgisi Yoktur'
TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, son günlerde basında yer alan "bakterili et" konusunun doğrudan Burger King ile ilgisinin bulunmadığını, tedarikçi lojistik firmasıyla üretici firma arasındaki problemden kaynaklandığını belirtti