Söz konusu kararnameyi; `bayram sürprizi` olarak nitelendiren tabipler, kamu kuruluşlarında çalışan hekimlerin, mesai dışında muayenehane açarak ya da bir kuruluşta çalışarak mesleklerini icra etmesinin yasaklanmasını `hukuka aykırı` olarak yorumladı ve bu durumun düzeltilmesini istedi.
Konuyla ilgili olarak Adana-Osmaniye Tabip Odası`nda düzenlenen toplantıdaysa getirilen yasağın, mesleğin bağımsızlığına yönelik bir saldırı niteliği taşıdığına dikkat çekildi. Burada konuşan Genel Sekreter Nuh Demirpas, 26 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren kararnamenin, kendileri açısından `bayram sürprizi` olduğunun altını çizdi. Söz konusu kararnameyle birlikte Anayasa`ya aykırı olduğunu savundukları `çalışma yasakları`nın, yeniden önlerine getirildiğine dikkat çekenDemirpas, yapılan değişikliklerle birlikte Devlet Memurları Kanunu`na bağlı olarak kamu kuruluşlarında çalışan hekimlerin, mesai dışında muayenehane açarak ya da bir kuruluşta çalışarak mesleklerini icra etmelerinin yasaklandığının altını çizdi
"HEKİMİN MESLEĞİNİ BAĞIMSIZ İCRA ETTİĞİ TEK YER MUAYENEHANESİDİR" Demirpas, "Ne oldu da, nasıl bir olağanüstü durum oluştu ya da bizim bilmediğimiz bir nedenden dolayı böyle bir düzenlemenin alel acele sanki yangından mal kaçırırcasına kanun hükmünde kararnameyle sil baştan yerle bir edilmesi ve `bayram sürprizi` olarak sunulması anlaşılır gibi değil. Hekimler, özel hastanelerde, tıp merkezlerinde, üniversitelerde, vakıf üniversitelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmekte, işyeri hekimi, ambulans hekimi, kurum hekimi ve aile hekimi olarakçalışabilmektedir. Ancak tüm bu çalışma biçimlerinde ücretli çalışmakta dolayısıyla özlük haklarından mesai saatlerine, yıllık izin sürelerinden `hastayı reddetme hakkı`na kadar tüm konularda bir işverene bağımlıdır. Hekimlerin mesleklerini bağımsız ve serbest olarak icra edebildikleri tek yer muayenehanelerdir. Bu nedenle de hekimlik mesleği yönünden muayenehanelerin ayrı ve özel bir konumu vardır" dedi
"HEKİMLERİN `SERBEST ÇALIŞMA HAKKI`NI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ" Hukuk kurallarında sık ve keyfi bir şekilde değiştirilmemesinin, böylece kişilerin hukuki düzenlemelerin makul bir süre varlıklarını sürdürebileceklerine güvenebilmeleri ve geleceklerini öngörerek planlayabilmelerinin, idari istikrar ilkesinin özünü oluşturduğu gözetildiğinde; yapılan düzenlemelerin hukukun genel ilkelerini ihlal ettiği sonucunun ortaya çıktığını savunan Demirpas, son çıkartılan kararnameyle hukukun güvenliği ilkesinin ayaklar altına alındığını öne sürdü. Demirpas, "Anayasa Mahkemesi,Danıştay ve İdare Mahkemeleri tarafından Anayasa`ya, evrensel hukuk ilkelerine aykırı bulunan bu yasaklar, hukuki dayanağı olmadan kanun hükmünde kararnameyle getirilmiştir. Muayenehanelerde sunulan sağlık hizmeti için haklı haksız, gerekli gereksiz ve bilimsel olmayan düzenlemeler ardı ardına yapılırken, hekimlik mesleğinin bağımsız icrasını zorlaştıran ve hatta son yayımlanan kararnameyle de imkansız kılan bu düzenlemelere karşı; hekimlerin serbest çalışma hakkını savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.Toplantıda ayrıca SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel de hazır bulundu.
Tabiplerden `yasak` Tepkisi
Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren 650 sayılı kanun hükmünde kararname, tabiplerin tepkisine neden oldu.



















