Van’da yaşanan deprem sonrası Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin dışındaki tüm hastanelerin pasif pozisyona geçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Ünal, bunun üzerine hastanenin sağlık hizmetinin hemen tamamına yakınını üstlendiğini ifade etti.
Depremden sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin tamamen kapanmasından dolayı öğretim üyelerinin Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışmaya başladığını dile getiren Prof. Dr. Ünal, “Sonraki günlerde birkaç özel hastane devreye girse de halen Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde günde ortalama 5-7 bin arasında hastaya poliklinik hizmeti verilmektedir. Aynı anda 4 hastanenin tek bir binada hizmet verilmesinden dolayı 400 yataklı planlanan hastaneden 800 civarında hasta yatmaktadır” dedi.
YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin kendi binasında hizmet için zamana ihtiyaç olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ünal, “Deprem sonrası Sağlık Bakanlığı 6 ay süreyle merkezden döner sermaye desteği uygulamıştır. Bu uygulama afet şartları içerisindeki belki de en olumlu icraat olmuştur. Eğer bu yapılmasaydı bölgeden ciddi oranda sağlık çalışanı istifaları kaçınılmazdı. Ancak bu uygulamanın bittiği 1 Nisan 2012 tarihinden sonra geçen süre zarfında bakanlığın döner sermaye desteği konusu belirsizliğini korumaktadır. Van-Hakkari Tabip Odası olarak önerilerimiz, Sağlık Bakanlığı ile YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi arasındaki ortak çalışma anlaşması olan ‘afiliasyon’ en azından 3 ay daha devam etmelidir. Deprem sonrası boşaltılan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin deprem raporu bir an önce çıkarılmalı ve burada bulunan 130 yatak kapasitesi tekrar devreye sokulmalıdır. Konteynır kentlerde kurulmuş olan konteynırlar içerisinde verilmeye çalışılan sağlık hizmetinin normalleştirilmesi ve hizmetlerin aile sağlığı merkezlerine çekilmesi sağlanmalıdır. Van’a uzman ve pratisyen kadroları desteği şarttır. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nden ayrılan 16 pratisyen hekim yerine sadece tek 1 hekim atanmış olması, inanılması güç bir idare tarzını yansıtmaktadır. Van’da halen ciddi istihdam sorunu devam etmektedir. Kiralar artmış, kalacak ev bulma imkanı çok kısıtlı hale gelmiştir. Hekimlerin kalabileceği lojmanların yapılması, çalışma şartlarına önemli katkı sağlayacaktır. Mecburi hizmet süresi kısaltılmalı, en azından Muş gibi 450 güne çekilmelidir. Bölgeye hekimlerin gelmesi böylelikle özendirilmelidir” şeklinde konuştu.
Tabiplerin Afiliasyon ve Döner Sermaye Talebi
Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, depremden sonra hastanelerin birlikte çalışma (afiliasyon) ve Sağlık Bakanlığı’nın 6 ay süreyle merkezden döner sermaye desteği uygulamasının 3 ay daha devam etmesi gerektiğini ifade etti.