Öğrenciler, çabuk uyum sağlayıp hemen alıştıkları dağıtılan tablet bilgisayarların sosyal medya erişiminin olmamasından ise memnunlar.
Fatih Projesi kapsamında pilot okul seçilen Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi, Kılıçoğlu Anadolu Lisesi ve Ahmet Yesevi Anadolu Lisesi ve Eskişehir Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerine 2013 yılında tablet bilgisayar dağıtımı yapılmıştı. Dün ise projenin ikinci faz dağıtımı kapsamında kentte toplam 783 öğretmen ve bin 63 öğrenci tablet bilgisayarlarına kavuşmuşlardı. Eğitim-öğretimi farklı bir boyuta taşıyan, “Bilişim teknolojilerinin eğitim sürecinin temel araçlarından biri olması, öğrencilerin ve öğretmenlerin bu teknolojileri etkin kullanabilmesi” hedefini gerçekleştirmek amacıyla hayata geçirilen Eğitimde Fırsatları Artırma İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında Eskişehir’de sistemi kurulma aşamasında olan diğer okullara da tablet bilgisayarların dağıtımının ilerleyen günlerde yapılacağı belirtildi. Ayrıca projenin nisan ayının başından itibaren tüm ortaokul ve meslek liselerinde de hayata geçeceği öğrenildi.
TABLETLERLE İLK GÜN
Bugün ise 19 Mayıs Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, çanta yüklerinden kurtularak, eğitim-öğretimlerine yalnıza ellerindeki tabletlerle gittiler. Öğretmenler, projenin eğitim öğretim için faydalı olacağına inandıklarını ifade ederken, tabletlerin sosyal medyaya girip girmemesi tartışmalarına ise öğrenciler, “Tabletlerin sosyal medyaya girmemesi bizler için daha iyi. Çünkü sosyal medyaya erişim açık olsaydı bizler için zaman kaybına yol açabilirdi” yorumunda bulundular.
ÖĞRENCİLER TABLET BİLGİSAYARLARA ÇABUK ALIŞTI
Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan 19 Mayıs Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Baş, tabletlerle ilk günleri olduğunu belirterek, okullarında 152 öğrenciye, 40 da öğretmene tablet dağıtımı yapıldığını söyledi.
İlk günde pek fazla bir şey anlayamadıklarını anlatan Baş, “Öğrenciler bu teknolojik aletlere çok itibar gösteriyorlar, çabuk alışıp ve kısa sürede tam anlamıyla kullanmaya başlıyorlar. Dolayısıyla bir-iki hafta içerisinde eğitim teknolojisi olarak bunlardan çok iyi istifade edeceğimizi düşünüyorum. Ben çok faydalı buluyorum. Bu tabletler eğitime katkıda bulunacak diye düşünüyorum. Akıllı tahtalar ilk okullara kurulduğunda muhalifler olmuştu, ‘ihtiyaç mı diye’. Sonra herkes kullanmaya başladı.
Hatta bütün öğretmenler tahtaları çok da aktif kullanıyorlar. Proje ülkemiz için inşallah hayırlı olur” dedi.
“ÖĞRENCİLER SOSYAL MEDYAYA BİR ŞEKİLDE ULAŞIRLAR”
Baş, öğrenciler sosyal medyaya bir şekilde ulaşacaklarını da aktararak, şöyle devam etti:
“Yani tabletlerle ulaşması gerekmiyor. Sosyal medya erişimine kapalı olması bence iyi bir şey. Öğrencilerimiz de bu düşüncede. Hatta öğrencilerimiz, ‘sosyal medyaya açık olsa bizim için zamandan yana sıkıntı oluşturur’ diye söylediler. Bizim de en büyük çekincemiz, ‘sosyal medyaya ulaşırlarsa sıkıntı olur mu?’ diye. Ama sosyal medyaya erişim kapalı olduğu için sıkıntı da olmayacak gibi gözüküyor.”
“TEKNOLOJİYİ NE KADAR İYİ KULLANIRSAK EĞİTİM DE O KADAR VERİMLİ OLUYOR”
Fizik öğretmeni Nihat Düşmezkalender, öğrencilerin tabletlerine kavuşmasıyla birlikte dersleri daha etkileşimli bir şekilde işleyeceklerini kaydetti.
Düşmezkalender, “Kara tahtalardan sonra beyaz tahtalara, beyaz tahtalardan sonra da şimdi akıllı tahtalara geçiş yaptık. Tabii ki teknolojiyi ne kadar iyi kullanırsak, eğitim de o kadar verimli oluyor. Bu tahtalar, önceden materyal hazırlandığı için ders işlemede zamandan kazanç sağlıyor. Bu tahtalar sayesinde tebeşir tozundan, yani hijyenik olmayan ortamdan kurtulduk. Görsel bir şekilde ders atlattığımızdan dolayı öğrencilerin daha iyi öğrendiklerini düşünüyoruz” diye konuştu.
Tabletlerle İlk Gün
Eskişehirli öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fatih Projesi kapsamında dün dağıtımı yapılan tablet bilgisayarlarla ilk derslerini gördüler.