Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de 'şiddet içeren aşırılığın önlenmesi için çözümler' konulu üst düzey uzmanlar toplantısı başladı.
Tacikistan hükümetinin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve AGİT Tacikistan Ofisi ile işbirliğinde düzenlenen ve 3 gün sürecek toplantıya, bölge ülkelerinden güvenlik uzmanları ile uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre toplantı, Orta Asya'da şiddet içeren aşırılığa neden olan radikalleşme olgusunun daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmanın yanı sıra bölgedeki radikalleşmeye karşı etkili önleyici tedbirler alınmasını amaçlıyor.
Toplantıda, aşırılığı doğuran faktör ve sebepler, insan hakları ile kalkınma ve güvenliğin sağlanması arasında dengenin sağlanması gibi meseleler ele alındı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, UNDP Başkan Yardımcısı, UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Bürosu Direktörü Cihan Sultanoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, mevcut ekonomik krizin Orta Asya'da terör tehdidinin artmasına yol açtığını anlattı. Sultanoğlu, buna bağlı olarak Orta Asya ülkelerinin kendi sınırlarını pekiştirdiğini ve politikasında yeni aksanlar belirlemeye çalıştığını belirtti.
Sultanoğlu, şiddet içeren aşırılığın ülkelerdeki barış ve istikrarı bozduğunu, korku yaydığını, güven ile gelişmeyi engellediğini, insan hakları ihlallerine sebep olduğunu dile getirdi.
Yabancı terör destekçilerinin giderek Orta Asya bölgesine yöneldiğini vurgulayan Sultanoğlu, ekonomik göçün yeni sorunları da beraberinde getirdiğini, ailelerinden uzakta savunmasız hale gelen bireylerin aşırı gruplara katılma olasılığının arttığını bildirdi.
Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Aslov da şiddet içeren aşırılığın giderek sınır ötesi bir niteliğe kavuştuğunu ve radikalizmi yaydığını ifade etti. Aslov, güvenlik ve istikrarı sağlamanın hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını, Tacikistan yönetiminin bu tehditler ile mücadeleye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.
Aslov, suçların sınır ötesi nitelik kazanmasının aşırılık ve terör saldırılarının küreselleşme ile paralel olarak geliştiğine değinerek, Afganistan ile ortak sınırları bulunan Tacikistan'ın terör, uyuşturucu kaçakçılığı gibi tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aslov, ülkesinin kısıtlı ekonomik imkanlarına rağmen, bu tehditlerle mücadeleyi sürdürdüğünü vurguladı.
Aşırılığa karşı mücadelede uluslararası ile bölgesel işbirliğinin etkin önlemlerin alınmasına ve hayata geçirilmesini sağlayacağına işaret eden Aslov, Afganistan'a uluslararası toplum tarafından mali ve teknik yardımların arttırılmasının önemini dile getirdi.
Tacikistan'da Aşırılığın Önlenmesi Toplantısı
Üst düzey uzmanların katıldığı toplantıda, Orta Asya'da şiddet içeren aşırılıktaki ve radikalleşmedeki artış ve çözüm önerileri ele alındı.