Genellikle dağlık bir coğrafyaya sahip olan Tacikistan, şiddetli depremlerin yaşandığı geniş deprem kuşaklarının üzerinde yer alıyor. Tacikistan’da yılda ortalama 3 ila 8 şiddetinde 5-6 bin deprem yaşanıyor. Yakın tarihte de ülkenin doğusunda bulunan Dağlık Badahşan Bölgesi’nde meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde 500’den fazla ev hasar görürken, birçok insan da yaralanmıştı.
Tacikistan Cumhuriyeti Bilim Akademisi Jeoloji, Depreme Dayanıklı İnşaat ve Sismoloji Enstitüsü, bütün ülkede deprem tehlikesine karşı 24 saat sismolojik izlemede bulunuyor. Ayrıca sismik enstrümantasyonların analog tipi ile donatılan Enstitü, Türk AFAD-Deprem Dairesi sismologları ile ortak çalışmalar sürdürmüştü. Ancak Enstitü modern, bilimsel ve teknik gereksinimlerini karşılamak ve sismoloji veri alışverişinin çağdaş koşullarda gerçekleştirilebilmesi için TİKA tarafından Enstitüye gerekli olan 3 takım sismik algılayıcı temin edildi. Tacikistan Cumhuriyeti’nin deprem kuşağı içerisinde olduğu dikkate alınarak sismik istasyonlarının günümüz şartlarına uygun teçhizatla donatılmasının afet planlaması, sismik risklerin öngörülebilir olması ve deprem etkilerinin azaltılması bakımından faydalı olacağı düşünülüyor.
TİKA Duşanbe Program Ofisi’nde Enstitü yetkililerine bir törenle teslim edilen 3 takım sismik algılayıcı Rogun, Nurobod, Tavildara şehirlerine kurulacak. Sismik algılayıcılar özellikle 1. derece deprem bölgesi olan Rogun şehrine kurulması planlanan barajın yapım güvenliği ve baraj dolumu esnasındaki sismik hareketliliği ölçme amacıyla kullanılacak. Enstitü yetkilileri, yapılan teknik yardımdan dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, Türkiye’den deprem uzmanlarıyla da ortak çalışmalara devam etmeyi arzuladıklarını ifade ettiler.
Tacikistan Jeoloji Enstitüsü'ne Deprem Ölçüm Cihazı Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Tacikistan Cumhuriyeti Bilim Akademisi Jeoloji, Depreme Dayanıklı İnşaat ve Sismoloji Enstitüsü’ne deprem ölçüm cihazı desteğinde bulunuldu.