'Tacikistan Petrol ve Doğalgaz İhracatçısı Olabilir'

Tacikistan bugünler doğalgaz sıkıntısı yüzünden zor günler geçiyor.

Özbekistan’ın doğalgaz ihracatını durdurması üzerinde alternatif enerji arayışı içerisine giren Tacik yönetimi, kendi kaynaklarından da verimli bir şekilde istifade etmenin yollarını arıyor. Ülkede petrol ve doğalgaz araştırma sahasında yabancı şirketler faaliyet gösteriyor. Tacikistan’da faaliyet gösteren Tethys Petroleum şirketi başkanı David Robson, Tacik basınına verdiği mülakatta, Tacikistan’ın petrol ve doğalgaz ihracatçısı olabileceğini savundu.

İngiliz işadamının Tacikistan’ın enerji sektörünün geleceği gibi konularda değerlendirmeleri ise şöyle: "Tacikistan, Türkmenistan gibi aynı jeolojik havzasında bulunuyor. Türkmenistan’da dev petrol ve doğalgaz yatakları bulundu. Sahalarda doğalgazın yukarıya sızmasını engelleyen tuz tabakaları var. Tacikistan’da derin yapılarda da böyle tuzlu kapakların olduğuna eminiz. Biz bu alanlarda da çalışmalar yapıyoruz. Tacikistan’da bulunacak yeni yataklar ülkenin doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek ve ihracat imkanları da sağlayabilecek."dedi.

İngiliz işadamı, " Bugüne kadar jeolojik araştırma için 60-65 milyon dolar yatırım yaptık. Bu sene de, 10-20 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyoruz. Kuyuların yapımı için de 2-3 milyon dolar yatırmamız gerekiyor. Derin kuyular için 50-60 milyon dolarlık bütçe gerek. Tacikistan ile Afganistan sınırına yakın olan Kulyab bölgesi petrol ve doğalgaz bakımından zengin. Vahş Vadisi'nin kıyılarında da enerji potansiyeli bulunuyor." ifadesini kullandı.

"Tacikistan’ın doğalgaz sorunu çözmek için Afganistan’daki Şibirgan kentindeki doğalgaz hattı Tacikistan hattına birleştirmeyi teklif ettik. Şibirgan’da büyük doğalgaz yatakları var. Oradan Mezar-i Şerif’e doğalgaz sağlanabilir, gelecekte ise Tacikistan’a aktarılabilir. Şibirgan’da 77 milyar metreküp doğalgaz rezervinin olduğu ileri sürülüyor. "diyen David Robson, Tacikistan’da doğalgaz bulacaklarından emin olduğunu dile getirdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile