Tacikistanlı Muhalif Lider Kuvatov'u Anma Etkinliği

Fatih’te 2015 yılında öldürülen Tacikistanlı muhalif lider Umarali Kuvatov için anma etkinliği düzenlendi.

Tacikistan-Grup 24 ve İhyai-Tacikistan oluşumlarının düzenlediği 'Tacikistan Diktatörlüğündeki zulümlere dur de!' başlıklı etkinlikte, Adalet Savunanlar Platformu Derneği Başkanı Adem Çevik, Tacikistan-Grup 24 Başkanı Suhrob Zafar ve İhyai-Tacikistan Başkanı Muhammed Sabır konuşma yaptı.

Sadece Tacikistan’da değil Özbekistan ve diğer bölge ülkelerinde de aynı sorunun devam ettiğini anlatan Çevik, ülkede diktatörlüğün devam ettiğini söyledi.

Çevik, şöyle konuştu:

'Dini, siyasi binlerce muhalif şu an tutuklu. Şehit Umarali Kuvatov muhalefeti birleştirdi. Grup 24 adıyla bir teşkilat kurdu. Bu teşkilat kısa sürede çok büyük bir destek buldu. Diktatörlük rejimi bundan korkunca baskılar başladı. Umarali Kuvatov aynı zamanda bir iş adamıydı. Onun ölüm yıl dönümü vesilesiyle bu etkinliği yapıyoruz. Kuvatov’un ölümünde Rusya'nın parmağı var. Tacikistanlı muhalifler çalışmalarını rahat bir şekilde yapmaları için ikametgahlarını İstanbul’a almak istiyor. Bu konuda hükümetimizden gerekli desteği vermelerini istiyoruz.'

Tacikistan-Grup 24 Başkanı Suhrob Zafar ise Tacikistan hükümetinin muhalifleri öldürerek çözüm bulacağını düşündüğünü bu doğrultuda Kuvatov'un öldürüldüğünü savundu.

Zafar, 'Şu andaki rejim 1992’den beri iktidarda, 2015’te İslami Diriliş Partisini kapattı. Grup 24 gibi muhalif grupları sürgün etti. Diğer parti veya gruplar itiraz ettiğinde aynı şekilde onlara da zulüm uyguluyor. Umarali Kuvatov, Tacikistan’daki diktatör rejime kendi strateji ve siyasi yöntemiyle sivil bir muhalefet yaptı ama yine zulme maruz kaldı. Tacikistan hükümeti, muhaliflerin itirazına çözümü onları öldürmekle görüyor. Kuvatov da bu şekilde öldürüldü' diye konuştu.

İhyai-Tacikistan BaşkanıMuhammed Sabır da, 'Kuvatov’un siyasete girmesiyle muhalif gruplar oluştu. Tacikistan hükümeti zannediyor ki Kuvatov gibi muhalif liderleri ortadan kaldırarak gençliğin yolunu kapatacak. Oysa bu baskıları yaparak gençlerin uyanmasına ve bu liderlerin davasını savunmaya teşvik etmektedir. Biz canımız pahasına Kuvatov’un davasını savunacağız ve sonuna kadar sürdüreceğiz' dedi.

5 mart 2015 tarihinde İstanbul Fatih'te silahlı saldırı sonucu sokakta öldürülen Tacikistan'daki muhalif Grup 24 hareketinin lideri Kuvatov, ülkesindeki rejimin baskıcı olduğu gerekçesiyle 2012 yılından bu yana siyasi değişimi savunuyordu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile