75. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AKP Mersin Milletvekilleri Ahmet Uzun, Nebi Bozkurt, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz protokol mensupları ve iş adamları katıldı.
Programın açılışında konuşan TAGİD Başkanı Faruk Kıraç, yapımına başlanmakta olan havaalanı ve turizm projelerinin büyük bir fırsat olduğunu, Tarsuslu İşadamlarının bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.
BAKAN ÇAĞLAYAN: BAŞARILI GİRİŞİMCİLERİ ÖDÜLLENDİRMEK, GİRİŞİMCİLİK RUHLARINI PEKİŞTİRİR
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Tarsuslu işadamlarını böyle faydalı bir çatı altında toplayan TAGİD'e teşekkürü bir borç bildiğini belirterek, başarılı girişimcileri bu şekilde ödülle onure etmenin işadamlarına yeni bir görev yükleyerek, girişimcilik ruhlarını pekiştirdiğini belirtti. Türkiye'nin dünyanın birçok alanında en büyük ihracat yapan ülkesi olduğunu, siyasi görüşlerin ne olursa olsun hedefin Türkiye'nin aydınlık geleceği olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, 'Avrupa'da birçok ülkenin iflas noktasına geldiği, yoğun bakım çadırına girdiği, oksijenle yaşamak zorunda kaldığı, geçmişte Türkiye için hasta diyenlerin bugün yatağa düştüğü bir yıl olmuştur ' şeklinde konuştu.
Bakan Çağlayan Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde ihracat rekorunu yapan 55 bin ihracatçı sayısının 100 bine çıkmasını istediklerini, sanayicilerin, esnafın artması için gayret gösterdiklerini ifade etti. Dünyada ekonomi alanında milli bir mücadele yaşandığını belirten Bakan Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: '2002'de Türkiye'nin toplam ihracatı 36 milyar dolardı 2011'de ihracat yaptığımız pazarların yüzde 75'inde ciddi sorunlar yaşanırken, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da siyasi ve ekonomik krizlerin yaşandığı bir ortamda Türkiye Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı. 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Alnı açık, başı dik, sözüne itibar edilen artık IMF'nin kapısında 1 milyar dolar için bekletilmeyen ve dünya ekonomisinde yaptıkları parmakla gösterilen bir Türkiye var. Artık bu ülkenin vatandaşı, sanayicisi olmak, bu ülkenin girişimcisi olmak, bu ülkenin bir vatandaşı olmak, T.C. pasaportuna sahip olmak artık dünyada bir ayrıcalık, onur, şeref olmuştur. Bu gururu hep birlikte yaşıyoruz. Bizden sonra geleceklere yaşatmak için çalışıyoruz. Asıl milli mücadele şimdi. O zaman topla tüfekle, mermiyle, kağnı arabasında taşınan mermilerle yapılan mücadele yerini ekonomiye, üretime, yatırıma, istihdama, ihracata bıraktı. Bundan dolayı girişimciliği fazlasıyla önemsiyorum. Artık ülkeler dünyada ekonomideki duruşlarıyla dünya ekonomisinde aldığı paylarla ve böylesine krizlerin yaşandığı ortamda ülkelerin yaşadığı siyasi ve ekonomik istikrarla kahraman olmaya başladılar. '
2011 yılında Türkiye'nin birçok dalda rekor kırdığını da hatırlatan Çağlayan, Türkiye ihracatından yüzde 1 pay almanın Mersin için önemli ama yeterli olmadığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: 'Bugün Türkiye ihracatında 13. sırada yer alan Mersin'in böyle güzel ilçelerinin olduğu, girişimcilerinin olduğu bir Mersin'in gerçek potansiyelini yansıtmaktan uzak. Mersin'in tüm ilçeleriyle birlikte altını üstüne getireceğiz dedik, bunu yapıyoruz. Akdeniz oyunları bu anlamda Mersin için, Tarsus için, adeta bir kazanç. Bundan dolayı başbakanımıza böyle bir organizasyonu Mersin'e hediye ettiği için teşekkür ediyoruz. Akdeniz oyunları sadece 2013 yılı Haziran ayında bir haftada yapılıp bitirilecek bir etkinlik olmadığı için. Şimdiden inşaatlara başlandı. 450 trilyon liraya yakın para Mersin'e ayrıldı. Binlerce istihdam, onbinlerce çalışan ve Mersin'in her bölgesinde tüccar, sanayici, köylünün ürettiği ürünlerin satılacağı bir ortam hazırlanıyor. Bu tesisler Mersin'in geleceğini oluşturuyor. 7 bin 500 kişilik spor salonuna biri sahipse, uluslar arası birçok kongreyi o ilde yaparsınız. Mersin'e gelenler tarih hazinesi Tarsus'a da uğrar. Bu anlamda bir taraftan Akdeniz oyunlarının yapımı, gerek yapıldıktan sonra bu tesislerin ekonomik bir değer teşkil etmesi, bir taraftan önemliyken Tarsus açısından havaalanı önemini biliyoruz. Kısa sürede temelini atacağız. Buralara gelen turist sayısı, malınızı alan ve yatırım yapmak isteyen sayısı artacaktır. Tarsus Kazanlı Turizm Projesi ile Tarsus'u ve Mersin'i artık Türkiye'de (Antalya'nın kendi gücünü istiap haddini tamamlamasıyla) kitle turizminin başkenti artık Tarsus, Mersin oluyor. Yol inşaatları sürüyor. Yatırımcılar da kendi iç yollarını yapıyor. Tarsus'u, Kazanlı'yı, Mersin'i Çukurova'yı gördükten sonra geçen yıl 31.5 milyondan fazla turist gelmesi ve 23 milyar dolardan
fazla döviz girdisi kalan Türkiye'ye Mersin'e 7 bin 600 yatak yetmez dedik ve 15 bin yatağa çıkardık. Bu 1,5 milyar dolarlık yatırım yapılması demek. ' dedi.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Programın sonunda TAGİD 2011 yılı ödülleri de sahiplerini buldu. Toplumsal birlik ve huzuru sağlama ödülü Tarsus Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy'a, en iyi yatırım ödülü Medical Park Hastanesi adına Mustafa Düzgider'e, yurtdışı yatırım ödülü Alıcı Profil A.Ş.'den Süleyman Alıcı'ya, ulusal markalaşma ödülü Okyay Helva A.Ş.'den İbrahim Ethem Tanrıkulu'ya, vefa ödülleri Mehmet Kılıç ve Hıdıroğlu A.Ş. adına Ramazan Hıdıroğlu'na, girişimcilik ödülü TRS Gıda'dan Mehmet Eren'e, yılın işadamı ödülü Seçil Kauçuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Koç'a, çevreye duyarlılık ödülü Teknik Masura A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kıraç'a, en iyi yatırım ödülü KTM Grup adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Canlı'ya, Tarsus tanıtımına katkı ödülü Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'a, TAGİD özel ödülü Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi'ye verildi.
Tagid Ödülleri Sahiplerini Buldu
Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Tarsus Girişimci İş Adamları Derneği(TAGİD) 2011 yılı değerlendirme ve ödül töreni sahiplerini buldu.