Konya Ovasi’nda 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47’si tarim arazisi olarak kullaniliyor. Ovada 2023 yili hububat sezonunda, yagislar hububat ürünlerinde verim ve kalitenin artmasiyla rekolte yaklasik 2 milyon tonun üzerinde olarak kayitlara geçti. Bu yil yagis periyodik raporlarinda ise geçen yila oranla yagislarda son 5 ayda geçen yilin ayni aylarina göre yaklasik yüzde 50 yagista artis yasandi. Son günlerde zaman zaman etkili olan yagmur yagisi çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
“Uzun yillar ortalamasina göre de yüzde 15’lik bir yagis periyodunda düsüs var”
Yagislar bu sekilde devam ederse ovada bir problem olmayacagini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, “Konya bölgesinde yagislar ara ara devam ediyor. Özellikle hububat alanlarinda bu yagislar çok ciddi öneme sahip. Ekim ayindan bu zamana kadar baktigimiz zaman geçen yila göre yaklasik olarak yüzde 50 yagista artisimiz var. Tabii geçen yila göre yüzde 50’lik bir artisimiz var ama uzun yillar ortalamasina göre de yüzde 15’lik bir yagis periyodunda düsüs var. Bu yil bekledigimiz kar yagisini yine alamadik maalesef. Bu seneki kar yagislari yerini yagmur yagislarina birakti. Tabii ovanin büyük bir kismi hububat alani kiraç alanlarda su andaki yagan yagislarin önemi çok yüksek. Özellikle bu dönemde kardeslenme dönemindeki hububatlarda verimi etkileyen en önemli unsur bu dönemde yagacak yagislar. Geçtigimiz günlerdeki yagan 2 günlük yagis havzadaki ekili olan hububat alanlarinda çok ciddi bir rahatlamaya neden oldu. Sulama imkani olan çiftçilerimiz hazirliklarini yapmisti. Ekinlerini sulayacakti lakin bu yagislardan sonra sulamalarina ara verdi. Ciddi maliyet artislarinin da göz önünde bulunduruldugunda sulama maliyetleri de çok ciddi bir yer aliyor. Insallah önümüzdeki dönemlerde bu yagislar devam eder” dedi.
"Kis mevsiminde bekledigimiz düsük sicakliklari alamadik"
Havalarin sicakliginin mevsim normallerinin üzerinde seyrettigine dikkat çeken Burak Kirkgöz, “Sadece yagislar degil, havalarin sicakligi da bizim hububat alanlari için çok önemli. Kis mevsiminde bekledigimiz düsük sicakliklari alamadik. Havalar çok sicak gitmeye devam etti. Özellikle Ekim ayindan bu zamana kadar havalarin bu sekilde sicak gitmesi gelisimin devamliligini ve gelisimin devam etmesine neden oldu. Bu da tabii sulu alanlarda özellikle hububatin suluya ekilen tarlalarinda, kisa girmeden önce Ekim ayinda ekimden sonra 2 kere sulama yapan çiftçilerimizin arazilerinde hububatlar gereginden daha fazla bir gelisme seyretmeye basladi.
Çiftçilerimiz müdahale edebilmek için koyunlarla otlatma yoluyla hububatlari biraz daha genç bir sekilde bahara hazirlamaya çalistilar. Önümüzdeki günlerde ki hava sicakliklari da oldukça önemli hububatlar su anda çalismaya, gelismeye devam ediyor. Özellikle kardeslenme döneminden sonra sapa kalkma döneminde yagacak yagmurlar çok önemli, rekolteyi etkileyecek yagislar olacak” seklinde konustu.
“Havalarin sicak gitmesi, hastaliklarin ve böcek zararlilarinda popülasyonunun artmasina neden oluyor”
Havalarin sicak gitmesiyle ortaya çikabilecek sikintilardan bahseden Kirkgöz, “Özellikle fare zarari geçtigimiz günlerden bugüne kadar oldukça yogun bir sekilde hissediliyor. Tabii bu sekilde kar yagmamasi, havalarin biraz daha sicak gitmesi, birtakim hastaliklarin ve böcek zararlilarinda popülasyonunun artmasina neden oluyor. Çiftçilerimizin arazilerini devamli bir sekilde kontrol etmeleri mutlaka bir ziraat mühendisi meslektasimiz ve arazilerine çikip hububat alanlarini kontrol etmeleri gerekiyor. Tabii burada yapilabilecek çok fazla bir durum söz konusu degil meyve agaçlarinda özellikle. Tamamen iklime bagli olundugu için bu arazilerde çiftçilerimizin sicaklikla dogru orantili olarak verimleri de degisiklik gösterecek. Insallah kötü bir senaryo yasamayiz. Önümüzdeki süreçte de yagislar bu sekilde devam ederse hububat alanlarinda herhangi bir rekolte kaybi yasamadan ürünlerimizi hasat ederiz” diye konustu.
Tahil Ambari Konya Ovasi'nda Yagislar Rekolte Umutlarini Artirdi
Türkiye’nin tahil ambari Konya Ovasi’nda Subat ayina kadar yagislarin düsük olmasi kurakliga kapi aralarken, zaman zaman etkili olan yagislar rekolte umutlarini arttirdi. Yagislarin rekolte artisina olumlu katki saglayacagi tahmin edildigini belirten uzmanlar, hava sicakliklari mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tarlada bazi olumsuzluklari karsi uyariyor.