Tahil Koridoru Için Gelen Gemiler Istanbul Çevresinde Bekliyor

Tahil Koridoru Için Gelen Gemiler Istanbul Çevresinde Bekliyor

Rusya’nin tahil koridoru anlasmasini askiya almasinin ardindan Birlesmis Milletler, Türkiye ve Ukrayna anlasmaya tek tarafli devam edecegini açikladi. Ukrayna’dan yola çikan ve Istanbul Bogazi açiklarinda bekleyen gemiler Istanbul Müsterek Koordinasyon Merkezi tarafindan denetlenecek. Bogazda bekleyen ve aralarinda tankerlerin de bulundugu kuru yük gemileri, dron ile havadan görüntülendi.

Rusya’nin 29 Ekim tarihinde Kirim’daki Sivastopol deniz üssüne düzenlenen saldiriyi gerekçe göstererek ‘Tahil Koridoru’ anlasmasini askiya aldigini ilan etmesine ragmen BM, Türkiye ve Ukrayna koridorun Rusya olmaksizin kullanilmasina devam karari almisti. Bunun üzerine Ukrayna limanlarindan 30 Ekim gecesi yola çikan tahil yüklü 12 geminin bazilarinin bugün içerisinde Istanbul’a gelmesi bekleniyor.

170 gemi Istanbul Bogazindan geçecek

Birlesmis Milletlerin önerisiyle Istanbul’daki Müsterek Koordinasyon Merkezi’nin denetim kapasitesinin arttirilmasi da kararlastirildi. Istanbul Bogazi girisinde daha önce Ukrayna limanlarindan çikan tahil yüklü gemilerin uzun kuyruklar olusturdugu için yeni 10 denetim grubu olusturulacak. Bu 10 yeni ekip günde 40 gemiyi kontrol edebilecek. Bogazdan geçis bekleyen tahil gemisi sayisi 170 civarinda gösteriliyor.

Ilk gemi Etiyopya’ya

Ukrayna’dan yola çikan ‘Ikaria Angel’ adli 40 bin ton tahil yüklü geminin varis noktasinin Etiyopya oldugu ögrenildi. Çernomorsk yük limanindan önceki gece yarisina dogru ayrilan ‘Ikaria Angel’ dün ögle saatlerinde Romanya açiklarina kadar herhangi engellemeyle karsilasmadan ulasmis. Geminin bugün gün içerisinde denetimden geçmek üzere Istanbul Bogazi açiklarina demir atarak denetlenecegi ve denetim sonrasinda yoluna devam edecegi ögrenildi.

Istanbul’da Sariyer açiklarina demirleyen kuru yük gemilerinin bazilarinin tahil koridoru için bekleyen gemiler oldugu ögrenildi.

Öte yandan Istanbul Bogazinda bekleyen ve aralarinda tankerlerin de oldugu tahil yüklü gemiler dron ile havadan görüntülendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile