Tahliyelere tuhaf gerekçe: Balyoz darbe planı icraya geçirilmedi

Camilerin bombalanması ve Türk jetinin düşürülmesi gibi eylemlerin yer aldığı Balyoz darbe planı soruşturmasında, emekli Org. Çetin Doğan'la birlikte 14 şüphelinin tahliye ...

 

Camilerin bombalanması ve Türk jetinin düşürülmesi gibi eylemlerin yer aldığı Balyoz darbe planı soruşturmasında , emekli Org . Çetin Doğan ' la birlikte 14 şüphelinin tahliye gerekçeleri belli oldu .

İstanbul 9 . Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Yılmaz Alp ' in , iddia edilen suçun oluşmadığına ilişkin görüşleri ve şüphelilerin sosyal statülerine vurgu yapması tahliyeleri daha da tartışmalı hale getirdi . Gerekçe , savcılara yol gösterir nitelikte bulundu . Alp , iddianame henüz hazırlanmadığı için iddia edilen ' darbe teşebbüsü ' nün değil , ' suç için anlaşma ' fiilinin oluşmuş olabileceğini savundu . Bu nedenle sanıklar hakkında suç vasfının değişme ihtimalinin bulunduğunu ileri süren hâkim , darbe planının hayata geçirilmiş olmamasını gerekçe yaptı : " Mevcut deliller doğrultusunda şüphelilerin katıldıkları ya da görevlendirildikleri Balyoz seminer planında , yapılması planlanan eylemlerin icra hareketlerinin gerçekleştirildiğine dair somut olgular bulunmamaktadır . "
İstanbul 9 . Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Yılmaz Alp ' in , avukatlarca yapılan tutukluluğa itiraz başvuruları üzerine soruşturma kapsamında tutuklanan 14 kişiye ilişkin tahliye kararı avukatlara dağıtıldı . Kararda , şüphelilerin değişik tarihlerde avukatları aracılığıyla İstanbul Nöbetçi 9 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ne tutukluluğa itiraz başvurusu yaptıkları belirtildi . İstanbul 9 . Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Yılmaz Alp tarafından verilen kararın gerekçesinde mevcut deliller doğrultusunda şüphelilerin katıldıkları ya da görevlendirildikleri Balyoz seminer planında , yapılması planlanan eylemlerin icra hareketlerinin gerçekleştirildiğine ilişkin somut olgular bulunmadığı savunuldu . Ayrıca şüphelilerin soruşturma aşamasındaki davranışları , sosyal statü ve konumlarına göre kaçma olasılıkları bulunmadığı , mağdur ve başkaları üzerinde baskı yapılması hususunda kuvvetli şüphe bulunmadığı ifade edildi . Kararda tutuklamanın bir tedbir olduğu hatırlatıldı .
CMK ' nın ilgili maddesinde sayılan tutuklama nedenlerinin olmadığı iddia edilen kararda , dosyadaki mevcut delillerin tutuklamaya yetmediği savunuldu . Daha önce aynı dosya kapsamında İstanbul 9 , 10 ve 12 . Ağır Ceza mahkemelerinin heyetleri dosyada tutuklamaya yeterli delil ve kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutuklama kararı vermişti .
Gerekçede " Eylem aşaması dikkate alındığında , şüpheliler lehine suç vasfının değişme olasılığı da mevcuttur . Mevcut deliller doğrultusunda şüphelilerin katıldıkları ya da görevlendirildikleri Balyoz seminer planında , yapılması planlanan eylemlerin icra hareketlerinin gerçekleştirildiğine ilişkin somut olgular bulunmamaktadır . Bu durumda şüpheliler hakkında TCK ' nın 316 . maddesinin uygulanması söz konusu olabilecektir ve suç için anlaşma olarak düzenlenen suç CMK 100/3 . maddesinde sayılan tutuklama nedeninin varsayılabileceği suçlardan da değildir . " denildi .
Şüphelilere yurtdışına çıkış yasağı koyan hakim Alp , kararında , " Şüphelilerin tutuksuz yargılanmalarının , yargılamanın amacına ulaşmasına engel olmayacağı , tutuklamanın bir tedbir olma niteliği , şüphelilerin tutuklulukta geçirdiği süreler de dikkate alındığında , şüphelilerin avukatlarının tahliye taleplerinin kabulüne , yurtdışı çıkış konularak adli kontrol altına alınmalarına karar verilmiştir . " dedi . Savcıların tahliyelere ilişkin İstanbul 9 . Ağır Ceza Mahkemesi heyetine itiraz hakkının bulunduğu hatırlatıldı .
Hâkim , dosyaya müdahale ediyor
Dosyanın esasına ve atılı suçun niteliğine ilişkin yapılan bu değerlendirmeler de hakimin iddianame hazırlanmadan dosyaya müdahale ettiğini gösterdi . Hakimin kararında , soruşturma kapsamında aynı suçtan gözaltına alınan şüphelilerin mahkemeye bile sevk edilmeden serbest bırakılması da tahliyeye gerekçe olarak gösterildi . Daha önce aynı gerekçeyi hakim Oktay Kuban da sunmuştu ancak İstanbul 12 . Ağır Ceza Mahkemesi heyeti bu gerekçeyi keyfi bularak kaldırmıştı . Kararda , " Tutuklama kararlarından sonra devam eden soruşturma kapsamında aynı eylem nedeniyle şüpheli olan birçok kişi bizzat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ' nca serbest bırakılmıştır . " denildi .

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile