Tahran Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki fuarın açılışı, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, İTO Genel Sekreteri Ömer Bal, İran Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Müdür Yardımcısı Ali Ekber Ferazi, Tahran Uluslararası Fuar Merkezi Başkan Yardımcısı Muhammed Cevad Ganberi, İTO Meclis üyeleri Mustafa Balkuv ve Şenol Aras ile Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca'nın katılımıyla yapıldı.
Açılışın ardından fuardaki stantları gezen Tahran Büyükelçisi Tekin ile İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Topçu, firma sahipleriyle sohbet etti.
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuara gösterile yoğun ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Fuara müthiş ilgi ve alaka var. Türk ürünlerinin kaliteleri İranlılar tarafından takdir ediliyor, beğeniliyor. Belki kalitesiz Çin ürünlerinin piyasaya bu kadar girmesi bizim ürünlerimizin kalite olarak ön plana çıkmalarına neden oluyor ve tercih sebebi oluyor" dedi.
Fuara Türkiye hazır giyim ve tekstil sektöründen 64 firmanın katıldığını aktaran Topçu, "64 firmamız var. Ancak biz 100 firmadan aşağı olmasını beklemiyorduk, bu nedenle biraz mutsuzuz diyebilirim. Katılımın daha fazla olması gerektiği kanaatindeydik. Türkiye'nin kuzeyindeki ülkelerde Rusya'da ve Irak'ta olan sıkıntılar maalesef tekstil üreticilerimiz biraz etkilemiş durumda. Ama biz onlara yeni pazarlar açmak istiyoruz bugün bunun için buradayız" diye konuştu.
İTO'nun İran'da ilk kez fuar düzenlediğini aktaran Topçu, yılda yaklaşık 25 civarında farklı fuarlarla üyelerini ve kendi başına başka ülkelerdeki pazarları araştırma kapasitesi olmayan birçok firmayı bu etkinliklere götürdüklerini anlattı.
Topçu, iki ülke liderlerinin 2015 yılı sonu için belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ancak bu tip fuarlar düzenleyerek ulaşmanın mümkün olabileceğini belirterek, "Bu hedefe ulaşmak için karşılıklı görüşmeler ve işbirliklerinin hatta karşılıklı üretimin olması lazım. Bu ticaret hacmi ancak bu şekilde sağlanır. Bugün burada düzenlediğimiz hazır giyim ve tekstil fuarı gibi ev eşyaları mobilya ve birçok farklı alanlar var benzeri etkinliklerin tüm sektörlerde yapılması lazım" şeklinde konuştu.
- "Fuar, Türkiye ve İran arasında hız kazanan ticari ilişkilerin bir tezahürü"
Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin de İran'la ilişkilerin her alanda olduğu gibi ticari alanda da hız kazandığını söyledi.
Sadece Türk firmalarının bulunduğu, Türkiye'ye özel fuarın da bu hızın bir tezahürü olduğunu ifade eden Tekin, "Bu sabahki izdiham, hepimizi mutlu etti. Yani ben neredeyse zor girdim içeri... Bu kadar yoğun ilgi benim için de sürpriz oldu. Ama belki de çok şaşırmamız lazım. Hem iki ülke arasındaki yakınlığa baktığımızda hem de bu fuarın konusu olan tekstil ve hazır giyimde Türkiye'nin liderliği dolayısıyla aslında çok da şaşırmamak lazım" şeklinde konuştu.
Fuarda ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil de katılımcılara ebru yapımını uygulamalı olarak gösterdi.
Tahran'da 4 Şubat'a kadar açık kalacak fuarda ayrıca İTO tarafından önceden ayarlanmış ikili görüşme organizasyonları da düzenlenecek. Ekonomi Bakanlığının desteklediği fuar, İTO'nun "bir sektör üzerinden gerçekleştirdiği ilk fuar olma özelliği" taşıdığı belirtildi.
-Tercihli Ticaret Anlaşması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl ocak ayında İran' gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle iki ülke arasında hazır giyimde uygulanan yüzde 100'lük gümrük vergisi, yüzde 40'a düşmüştü.
Tahran'da 'Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı'
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen "Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı" İran'ın başkenti Tahran'da açıldı.