MUSTAFA MELIH AHISHALI - Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, son bir aydir Iran'in baskenti Tahran'da yasanan elektrik kesintilerinin üretici firmalari olumsuz etkiledigini söyledi.
Baskent Tahran'in batisindaki Peyam Havaalani Özel Ekonomi Bölgesi'nde PVC ve kapi profilleri üreten bir fabrikanin ortaklarindan Çayabatmaz, baskentte yasanan elektrik kesintilerine iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.
Çayabatmaz, "Tahran'daki elektrik kesintileri sanayici ve yatirimciyi çok olumsuz etkiliyor. Sürekli elektrigin kesildigi bir yerde üretim yapamazsiniz. Yabanci yatirimci su an çok sikinti çekiyor. Iran yönetiminin birakin yabanciyi cezbetmesini, ülkede üretime devam etmek bile büyük maliyete neden oluyor. Bu sorun bir an önce çözülmeli." dedi.
- "Fabrikalar yarim gün çalisiyor"
Elektrik kesildigi an isletmeler için iki büyük zararin ortaya çiktigini belirten Çayabatmaz, sunlari söyledi:
"Bu zararlardan birincisi, elektronik makinalarin zarar görmesi, ikincisi de çesitli zararlara neden olan is ve üretimin durmasi. Idari personel fabrikada duramaz hale geliyor. Mesela elektrik, saat 13.00'de kesiliyor, 17.00'de geliyor ve personel evine gidiyor. Fabrikalar yarim gün çalisiyor. Bu durum çok büyük is, verimlilik ve sermaye kaybina neden oluyor."
Iran'da su an son yillarin en sicak yazinin yasandigini aktaran Çayabatmaz, Tahran'da bugünlerde hava sicakliginin 40 derece civarinda seyrettigini belirtti.
Çayabatmaz, "Insanlar yogun bir sekilde klimalarini çalistiriyor. Buradaki evlerde, 'kuler' adi verilen ve elektrik sarfiyati yüksek, eski model klimalar kullaniliyor. Insanlar bu günlerde yogun bir sekilde bu klimalari çalistiriyor." dedi.
Elektrik kesintilerinin öncelikle sanayi bölgelerinde yasandigina isaret eden Çayabatmaz, "Her gün 2 ila 4 saat isletmemizin elektrigi kesiliyor. Evlerde de bölgeden bölgeye degismek kaydiyla, bazen her gün bazen iki veya üç günde bir, 1 ila 4 saat elektrik kesiliyor." ifadelerini kullandi.
Yasanan elektrik kesintilerinin sanayi bölgeleri disinda evlerde de zarara neden oldugunu dile getiren Çayabatmaz, söz konusu durum nedeniyle buzdolabi ve elektronik esyalarin bozuldugunu söyledi. Çayabatmaz ayrica yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ve evlerinde solunum destegi için ventilatör kullanan bazi hastalarin da kesintiler nedeniyle hayatini kaybettiginin bilindigini aktardi.
- "Ekonomik kriz ve yaptirimlar nedeniyle jeneratör tedarik etmek güç"
Sorunun bir an önce çözülmesi için radikal adimlar atilmasi gerektigini vurgulayan Çayabatmaz, elektrik altyapi çalismalari yapan bir çok yabanci firmanin ABD yaptirimlari nedeniyle projelerini yarim birakip ülkeyi terk ettigini belirtti.
Çayabatmaz, sunlari kaydetti:
"Insanlar, jeneratörlerle tedbirlerini almaya çalisiyor ama ülkede uzun yillardir böylesi elektrik kesintileri yasanmadigi için jeneratör bulmak zorlasti ve fiyatlari 3 kat artmis durumda. Fabrika ve büyük is yerlerinin de ekonomik kriz ve yaptirimlar nedeniyle jeneratör tedarik etmeleri oldukça güç."
Tahran'daki Elektrik Kesintileri Fabrikalarin Yarim Gün Çalismasina Neden Oluyor
Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz: 'Tahran'daki elektrik kesintileri sanayici ve yatirimciyi çok olumsuz etkiliyor. Sürekli elektrigin kesildigi bir yerde üretim yapamazsiniz. Yabanci yatirimci su an çok sikinti çekiyor. Iran yönetiminin birakin yabanciyi cezbetmesini, ülkede üretime devam etmek bile büyük maliyete neden oluyor. Bu sorun bir an önce çözülmeli'