'Tahşiyecilere Kumpas' Davası

FETÖ/PDY'nin, 'Tahşiyecilere kumpas kurduğu' iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen'in de bulunduğu 33 sanığın yargılanmasına devam ediliyor Duruşmada, tutuklu sanık Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın çapraz sorgusu yapıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) ''Tahşiyecilere kumpas kurduğu' iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ile aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 9'u tutuklu, 33 sanığın yargılandığı davanın 36. duruşması başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Hidayet Karaca'nın da yer aldığı 8 tutuklu sanık katılırken, başka suçtan tutuklu bir sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bulunduğu cezaevinden duruşmaya bağlandı. Tahşiye Yayınevi'nin sahiplerinden Mustafa Kaplan'ın da aralarında bulunduğu 4 müşteki de duruşmada hazır bulundu.

Duruşma, tutuklu sanıklardan Karaca'nın çapraz sorgusuyla başladı. Karaca bir soru üzerine, kendisinin senarist olmadığını, dizide hiçbir müştekinin adının yer almadığını ve hedef gösterilmediğini öne sürerek, ''Dizi senaryosunda bir projeden bahsediliyor. İsim olarak da Tahşiye deniliyor. Dizide, bu grubun, inançlı ve masum insanları kullandığı ve bu grubun terör örgütü olarak anlatılıyor. Bu dizi tamamen bir hayal ürünüdür. Gerçekle karıştırılmaması gerekiyor.' iddiasında bulundu.

Bunun üzerine tekrar söz alan müşteki Mustafa Kaplan, daha önce Aydınlık, Star, Yeni Şafak gibi bazı gazetelerde dava konusu dizilere ilişkin çıkan haberleri örnek göstererek, kapatılan Zaman gazetesinin yazarı Ali Ünal'ın, 'STV'de yayınlanan diziler deşifredir. İyi takip etmek gerekir.' şeklinde yazdığını ve yine aynı gruba bağlı STV'de yayınlanan bir haber de 'Şefkat Tepe dizisinde Türkiye'ye kurulan gerçek tuzaklar anlatılıyor.' şeklinde ifadenin yer aldığını, ayrıca bu dizilerle ilgili RTÜK kurulunun raporunda da şahısların hedef gösterildiğinin belirtildiğini ifade ederek, 'Bunlara baktığımızda algı yapıldığı ortada. Nasıl hayal ürünü sormak istiyorum.'' dedi.

Sanık Karaca da 'Algının suç olduğuna dair bir madde var mı? Algı yapmak suç mu? Basının, toplumu yönlendirmek ve kamuoyu oluşturmak gibi bir vazifesi vardır.' diye konuştu.

Bu dizilerde kimsenin hedef gösterilmediğini savunan Karaca, bahsedilen raporla ilgili RTÜK'ün, diziye bir ceza vermediğini belirterek, 'Bu dizi bir senaryodur ancak burada bir hata veya yanlış var ise muhatabı ben değilim. Gerçek ile hayal karıştırılmamalıdır.' diye konuştu.

Duruşmaya öğlen arası verildi.

- Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık Fetullah Gülen ile tutuklu sanıklardan Karaca, 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek'le suçlanırken, diğer 31 sanığın 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede, Gülen ve Karaca'nın, 'silahlı terör örgütünü yönetme' suçundan 15 ila 22 yıl 6 ay, zincirleme şekilde 'resmi belgede sahtecilik'ten 4 yıl 10,5 ay ila 22 yıl ve zincirleme şekilde 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçundan 1 yıl 10,5 ay ila 10 yıl 6 ay olmak üzere toplam 21 yıl 9 ay ila 55 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması talep ediliyor.

Ayrıca eski emniyet müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer'in, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 9 yıl ila 21 yıl, Tufan Ergüder'in, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ile zincirleme şekilde 'resmi belgede sahtecilik' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 14 yıl 3 ay ila 47 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması isteniyor.

Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de 'silahlı terör örgütüne üye olma' ile zincirleme şekilde 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 14 yıl 3 aydan 47 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Mutlu Ekizoğlu'nun da 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Kazım Aksoy, Ali Cihan, Mehmet Ali Doğan, Recep Güleç, Mustafa Altunbulak, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Halit Akbulut, Yakup Ergün, Ufuk Yıldırım, Yasin Koyuncu ve Mustafa Uyanık'ın da yer aldığı 26 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma', zincirleme şekilde 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 7,5 ila 47,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile