ADANA (AA ) - BURAK MİLLİ - Adana'nın Pozantı ilçesinde yaşayan ve ekmeğini ormandan çıkartan "tahtacılar" arasında yer alan 3 çocuk annesi Ayşe Çakır, zorlu mesaisindeki çalışma azmiyle takdir topluyor.
Ormanlarda ağaç keserek geçimini sağlayan ve çadırlarda kalan "tahtacılar", ekmek parası için zorlu mesleklerini sürdürüyor.
Adlarını yüzlerce yıldır sürdürdükleri orman işçiliğinden alan "tahtacılar", özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinin yüksek kesimlerinde ağaç kesimi işleri yaparak geçimlerini sağlıyor.
- Ormanların çileli işçileri
Toros Dağları'nın eteklerinde bulunan Adana'nın Pozantı ilçesindeki "tahtacılar"dan Çakır ailesi de ekmeğini ormandan çıkartıyor. 42 yaşındaki üç çocuk annesi Ayşe Çakır, elindeki motorlu testereyle ağaçları deviriyor.
Ailesiyle ormanda kurdukları çadırda gün doğumuyla uyanan ve kahvaltının ardından katırlarıyla yola koyulan Çakır, motorlu testeresiyle Orman İşletme Müdürlüğünün daha önce belirlediği ağaçların kesimini yapıyor.
Dev ağaçları devirmesinin ardından belirlenen ölçülerde parçalara bölen Çakır, daha sonraları bunları katırlara yükleyerek istiflendiği alanlara taşıyor. Eşiyle günde 30 ağacın kesimini yapan Çakır, havanın kararmasıyla çadırına dönüp dinleniyor.
- "Emeğimizin karşılığını alıyoruz"
Toros Dağları'nda yılın 5 ayı mevsimlik olarak çalışan Ayşe Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işinin kadınlar için kolay olmadığını söyledi.
Bu işin özen gerektiren bir alan olduğunu anlatan Çakır, şunları belirtti:
"Buraya gelerek ağaçları deviriyoruz. Devirdiğimiz ağaçları boylama, kesme ve soyma işlemlerinden geçiriyoruz. Bu işlemleri yaptıktan sonra da toplama işlemimiz oluyor. Daha sonra bunları katırlara yükleyerek yolun kenarına götürüp diziyoruz. Emeğimizin karşılığını alıyoruz. Kazandığımız para geçimimize yetiyor. Kadın olarak ormanda çalışmam çevreden geçenlerin de dikkatini çekiyor. Hayretle bakıyorlar. Yaptığımız iş tehlikeli fakat ekmek paramız için çalışmamız gerekiyor. Bu iş tamamen dikkat gerektiren bir meslek."
Çakır, kestikleri ağaçları belirli boy ve ölçülere göre ayırıp orman işletmesine sattıklarını kaydetti.
Eşiyle uzun yıllardır ağaç kesme işleriyle uğraşan 52 yaşındaki Kadir Çakır da zor ve geleneksel bir mesleği sürdürdüklerini belirtti. Eşinin hem iş hem de hayat arkadaşı olduğunu anlatan Çakır, her zorluğa birlikte göğüs gerdiklerini söyledi.
Çiftin 24 yaşındaki üniversite öğrencisi oğlu Doğan Çakır, boş zamanlarında ailesine yardım ettiğini belirtti.
Kendisinin de bu işi 12 yıldır yaptığını anlatan Çakır, "Her işin kendine göre zorluğu var fakat bu işin biraz daha zorluğu oluyor. Bazı zamanlar ağaç kesimi yaparken rüzgarın esmesi yaptığınız işi daha da zorlaştırabiliyor." ifadesini kullandı.
'Tahtacı' Ayşe'nin Zor Mesaisi
Ormanlarda ağaç keserek geçimini sağlayan ve çadırlarda kalan 'tahtacılar', ekmek parası için zorlu mesleklerini sürdürüyor Adana'nın Pozantı ilçesinde ailesiyle ormana kurdukları çadırda yaşayan 3 çocuk annesi Ayşe Çakır da motorlu testeresiyle Orman İşletme Müdürlüğünün belirlediği ağaçların kesimi, parçalanması ve istiflemesi için yoğun emek sarf ediyor.