Tahtadan Yöresel ve Yeni Oyuncaklar Yapıyor

Zeynep Yücetaş - Şahinbey Belediyesi tarafından yürütülen ''Tahta Oyuncak'' projesiyle, kenar semtlerde oturan 9-15 yaş arasındaki çocuklar, geri dönüşümlü ahşap malzemeleri kullanarak kendileri için tahtadan yöresel ve yeni oyuncaklar yapıyor.

Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı kapsamında finanse edilen 80 bin lira bütçeli ''Tahta Oyuncak Yapımı'' projesi çerçevesinde, 9-15 yaş arasındaki 40 çocuk, tarihi Gümrük Han'daki atölyede eğitmenleri eşliğinde geri dönüşümlü ahşap malzemeleri kullanarak hem kendi oyuncaklarını yapıyor hem de yeteneklerini geliştiriyor.

Proje hakkında AA muhabirine bilgi veren Şahinbey Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü proje uzmanı Aşiyan Tanrıöver, projeye katılacakları belediyenin sosyal tesislerine gelen yoksul çocuklar arasında yaptıkları anketle belirlediklerini söyledi.

Çocukların haftanın üç günü atölyeye geldiğini belirten Tanrıöver, projeye katılan çocuk sayısını 20'si erkek, 20'si kız olmak üzere toplam 40 olarak belirlediklerini, ancak daha fazla çocuğa kendi oyuncağını yapmasına imkan sağlayacaklarını belirtti.

Tanrıöver, ''Sokakta kötü alışkanlık kazanacaklarına onları buraya yönlendiriyoruz. Hem kendi oyuncaklarını kendileri yapıyor hem arkadaşlıkları gelişiyor hem de mesleki becerileri gelişiyor. Liselerin ahşap teknolojileri, üniversitelerin ahşap dekorasyon bölümleri var. Eğer bu sayede merakları uyanırsa onlar için bir meslek şimdiden belirlenmiş olacak'' dedi.

Atölyede eğitmenlerinin haftalık program uyguladığını, bütün oyuncaklarda doğal, sağlıklı ahşap malzeme kullanıldığını, eski ve yeni tahta oyuncakların bir arada yapıldığını anlatan Tanrıöver, eğitimlere üç hafta önce başlanan projenin süresinin 12 ay olduğunu ifade etti.

Çocukların oyun ve oyuncak ihtiyacını karşılamak, sanat yoluyla kedilerini ifade edebilmelerine, psikolojik ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak istediklerini vurgulayan Tanrıöver, ''Projenin sonunda sergimiz olacak. Oyuncaklar kursiyerlerimize verilecek. Eğer çok fazla talep olursa ve ilgi görürse kendi öz kaynaklarımızla projeyi finanse edebilir, seri üretim ve satış yapabiliriz'' diye konuştu.

-''Yöresel bebek, çömçe gelin''-

Atölyede çocuklara ders veren Gazi Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü mezunu Duran Ağaç, oyuncak parçalarını çizerek makinede kestikten sonra çocuklara verdiğini, çocukların zımpara, birleştirme ve boyamaya kadar oyuncak yapımının her aşamasını severek yaptıklarını söyledi.

''Beklediğimden daha iyiler, bu işi seviyorlar'' diyen Ağaç, araba, kamyonet, tır, motosiklet gibi oyuncakların yanı sıra ''yöresel bebek, çömçe gelin, keklik kafesi, sandık, beşik'' ile Antep savunmasında ''yokluğun silahı'' olarak bilinen ve çıkardığı makineli tüfek sesiyle Fransız askerlerini korkutmak amacıyla kullanılan ''tak-takı'' aletini de yapacaklarını belirtti.

İlköğretim 6. sınıf öğrencisi Kemal Kılıç da projeyi çok sevdiğini, hayalinin gemi yapmak olduğunu söyledi.

Oyun oynamak yerine daha çok test çözüp kitap okumayı tercih ettiğini belirten Kılıç, ''Tahta oyuncaklar çok güzel. Koleksiyon yapmayı düşünüyorum'' dedi.

7. sınıf öğrencisi Zehra Keçeci ise atölyeye ilk geldiğinde çok heyecanlandığını ifade ederek, ''Sonra bu oyuncakları, bu aletleri görünce meraklandım. Burada tahta oyuncaklar yapmayı öğrendim'' dedi.

Keçeci, üniversitede ahşap dekorasyon bölümünü okumak, bu işi meslek olarak yapmak istediğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile